Secretarul de stat Vișan, ședință vineri la CEO

301

Dorel Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent, vineri dimineață, la sediul Complexului Energetic Oltenia de la Târgu-Jiu. Prezența secretarului de stat la CEO a avut legătură cu cele două hotărâri de Guvern, aprobate recent, cea legată de depozitul de cărbune de la Roșia fiind controversată, asta deoarece spațiul respectiv nu are autorizație de mediu. Vișan a plecat de la CEO, abia la orele 14.00.

 

“Se aprobă activarea și utilizarea parțială a depozitului Roșia, din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari, începând cu data de 15 septembrie 2017 și până la data de 30 aprilie 2018. Utilizarea depozitului Roșia din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari se va supune interesului strategic de asigurare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național, cu adoptarea tuturor măsurilor posibile de protecție a mediului necesare pentru activarea și utilizarea parțială a depozitului în perioada menționată”, prevede proiectul de HG inițiat de Ministerul Energiei, care controlează CE Oltenia cu peste 77% din acțiuni.

În iulie, la solicitarea complexului, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a transmis că acceptă redeschiderea temporară parțială a depozitului, ca măsură excepțională, arătând însă că “pentru activarea temporară a capacităților de stocare în depozitul Roșia, până la finalizarea noului depozit, sunt necesare măsuri care să diminueze/rețină pulberile la locurile de generare a acestora (umectare, carcasarea punctelor de întoarcere a benzilor transportoare etc)”. Redeschiderea depozitului Roșia este necesară pentru realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II ale CE Oltenia în vederea trecerii cu bine a vârfului de consum din iarna 2017-2018, argumentează Executivul.

Iarna trecută, în anumite momente cu temperaturi extrem de scăzute, CE Oltenia a asigurat și peste 30% din producția de energie a României.

În prezent, este în derulare amenajarea infrastructurii noului depozit de cărbune Roșia, însă termenul de finalizare estimat de autorități este de-abia trimestrul I al anului 2019.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here