Secretar de stat, prezent la Târgu-Jiu! Procesiune de amploare dedicată Ansamblului Calea Eroilor

411

O procesiune religioasă şi militară a avut loc, ieri, la Târgu-Jiu, pentru a marca cei 77 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor. La eveniment au participat autorităţi locale, oameni de cultură, precum şi secretarul de stat în Ministerul Culturii.

Festivităţile prilejuite cu împlinirea a 77 de ani de când operele lui Brâncuşi de pe Calea Eroilor au fost inaugurate, au debutat la Masa Tăcerii, au continuat pe Aleea Scaunelor, pe sub Poarta Sărutului, participanţii mergând apoi spre Coloana Infinitului. “Este o zi de sărbătoare pentru noi. Am pregătit această procesiune pentru a aminti locuitorilor municipiului Târgu-Jiu despre momentul de graţie artistică pe care spiritul brâncuşian îl aduce oraşului. Am invitat locuitori, Garnizoana Târgu-Jiu, Protoieria Târgu-Jiu, elevi şi oameni de cultură. Am făcut un popas la Biserica Sfinţii Apostoli acolo unde s-a ţinut o slujbă de pomenire. Am continuat spre Coloana Infinitului unde s-au înmânat simbolic înscrisurile de predare ale operelor lui Brâncuşi unor elevi participanţi la festivaluri internaţionale”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”.
Manifestările de ieri au fost dedicate şi eroilor căzuţi în luptele de la Podul Jiului din ziua de 14 octombrie 1916, moment istoric evocat de către profesorul de istorie şi directorul Colegiului Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Gheorghe Nichifor.

Procesiune100Prezenţă ministerială, la procesiune
Cu ocazia aniversării monumentelor care alcătuiesc Ansamblul Monumental Calea Eroilor, printre autorităţile locale şi judeţene prezente la eveniment, s-a aflat şi Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii. “Este emoţionant pentru mine că revin în acest loc după mulţi ani. Prima oară am fost când eram elev şi, pe vremea când eu eram elev, exista o mai mare preocupare pentru ca şi cei mici să ştie mult mai multe despre ceea ce suntem noi românii, de unde venim şi ceea ce reprezentăm în această lume. Dacă n-ar fi fost aceşti eroi pe care îi sărbătorim, nu am fi putut fi împreună şi atât, Poarta Sărutului, pe sub care au trecut de-a lungul anilor atât de mulţi îndrăgostiţi, cât şi Masa Tăcerii, terminând cu Coloana Infinitului, sunt tot simboluri ale unităţii noastre naţionale şi a ceea ce înseamnă a fi român şi a fi mândru de acest lucru. Nu avem nici un motiv să plecăm capul. A fi român nu este o fatalitate, este o şansă. Sunt convins că în curând Ansamblul Calea Eroilor va fi ales şi va face parte din lista UNESCO aşa cum merită din plin aceste opere, în totalitatea lor”, a spus Stanoevici.

Momentele istorice, expuse tinerilor
Cinstirea operelor lăsate la Târgu-Jiu de Constantin Brâncuşi are o însemnătate deosebită atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru cei care au studiat îndeaproape capodoperele sculptorului.
“Comemorăm şi un fapt eroic, dar şi o situaţie artistică. Este capodopera absolută pe care arta românească a reuşit să o dea lumii. Şi faptul eroic trebuie comentat pentru că trăim în nişte împrejurări în care lumea fierbe şi nu este exclus ca uneori să fim solicitaţi cu resursele noastre de eroism. În acest fel, readucându-ne aminte de oamenii exemplari care au fost altădată şi au murit pentru ca noi să fim ceea ce suntem, cinstirea unui asemenea fapt, a actului de apărare a ţării, este cât se poate de binevenit pentru că, în acest fel, mai ales tinerilor, le furnizăm nişte modele. Dacă nu lăsăm în conştiinţa tinerilor această dâră, această urmă, această înfiorare, trăim degeaba. Consider că această ritualizare este un fapt care poate construi un popor”, a declarat sculptorul Vlad Ciobanu.

Procesiune20Dragostea faţă de popor, la baza operelor brâncuşiene
La procesiunea de ieri a participat şi Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care l-a ajutat pe Brâncuşi în proiectarea Coloanei Infinitului. Cercetător şi brâncuşiolog, Sorana Georgescu-Gorjan, crede că memoria celor care s-au jertfit pentru ţară trebuie păstrată vie, iar Ansamblul lăsat la Târgu-Jiu de Brâncuşi exprimă dragostea acestuia pentru popor: “Lumea m-a confundat de multe ori crezând că sunt fiica lui Brâncuşi. Sunt fiica inginerului care a construit Coloana Infinitului, şi, în această calitate, dar şi ca păstrătoare a arhivei legată de Coloană, de câte ori pot veni la Târgu-Jiu mă bucur să revăd monumentele, să respir acest aer curat şi proaspăt şi să încerc să contribui cu cât ştiu la cunoaşterea capodoperei brâncuşiene. Este un mod de a-i aminti pe cei care s-au jertfit în 1916 şi a celor care peste ani au făcut acest Ansamblu, menit să amintească tuturor de eroismul oamenilor din aceste locuri. M-am gândit mult de ce a făcut Brâncuşi acest Ansamblu aşa şi nu mai grandios, din marmură ori metale preţioase. El l-a gândit pentru memoria unui grup de eroi şi atunci a făcut cu piatră, cu fontă şi cu alamă un monument care să rămână peste ani şi care să exprime dragostea lui faţă de acest popor”.
Marcarea celor 77 de ani de la inaugurarea Ansamblului brâncuşian s-a încheiat seara trecută cu un moment comemorativ la Podul Jiului şi cu depunerea de coroane la bustul lui Ioan Popilian.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here