Seceta din Gorj dă bătăi de cap agricultorilor! – Cerealele din Băleşti, afectate 30%

454

Dacă la începutul lunii august, Ion Popescu, director executiv la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, informa cu privire la culturile de porumb şi floarea soarelui care erau afectate de secetă parţial, în prezent acesta relatează faptul că situaţia este dramatică atât la nivel naţional cât şi la nivelul judeţului nostru, seceta producând pagube semnificative.

Seceta este prezentă în toate zonele ţării. De altfel în ultimele zile directorul DADR Gorj, Ion Popescu a precizat faptul că din datele pe care acesta le deţine situaţia culturilor din Gorj afectate de secetă este dramatică. De asemenea, acesta spunea şi că, în această perioadă, sunt în plină desfăşurare şi lucrările de arat, în vederea înfiinţărilor culturilor de păioase şi rapiţă din această toamnă. Popescu declara că dacă vremea va fi în continuare secetoasă, există posibilitatea ca o mie de hectare de culturi să fie compromise.
30% din producţia de cereale calamitată
De altfel, la Băleşti, cultura de cereale este destul de afectată. O spune şi viceprimarul localităţii, Mădălin Ungureanu.
„În comuna Băleşti culturile de cereale au fost afectate în proporţie de 30%. Nu mai avem niciun sistem de irigaţie de mai bine de 12 ani”, a precizat Mădălin Ungureanu, viceprimarul comunei Băleşti.
Tânţăreni, Plopşoru, dar şi comuna Dănciuleşti sunt şi ele serios afectate de secetă. Judeţul Gorj nu dispune de sisteme de irigaţii care ar putea uşura mult viaţa agricultorilor iar seceta nu ar mai crea astfel probleme.

Vor creşte preţurile
De altfel, producţia obţinută de către agricultorii gorjeni nu acoperă cheltuielile de la înfiinţarea culturii şi până la recoltat. Principala consecinţă a secetei din agricultură va genera o creştere a preţurilor. Astfel, dacă în prezent un kg de porumb costă aproximativ 1 leu, acesta ar putea ajunge spre finele anului la 1,5-2 lei, potrivit estimărilor făcute de Ion Popescu. “Dacă facem diferenţa între cheltuielile la hectar şi veniturile obţinute la hectar putem spune că suntem pe minus”, a mai adăugat Ion Popescu.
A.BĂRĂITARU
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here