SE Turceni, la vârsta maturității! 40 de ani, de la conectarea termocentralei gorjene la sistemul energetic național

1103

În vara anului 1978, turbogeneratorul nr.1, de 330 MW, al termocentralei de la Turceni a fost conectat la sistemul energetic național. Au trecut însă 40 de ani de la momentul ,,primului paralel”, realizat atunci cu succes de termocentrala gorjeană, momentul aniversar fiind marcat vineri, 17 august 2018, de oficialii Complexului Energetic Oltenia, chiar la unitatea energetică aparținând companiei de stat. La eveniment au fost prezenți ministrul Energiei, Anton Anton, doi secretari de stat, doi europarlamentari, patru parlamentari din Parlamentul României, foști și actuali directori ai SE Turceni, foști și actuali angajați ai termocentralei, lideri de sindicat din CEO, tot Directoratul companiei și președintele Consiliului de Supraveghere, dar și autorități locale și județene.

Evenimentul de la SE Turceni a fost moderat de consilierul președintelui Directoratului, Ion Rușeț, care le-a vorbit celor prezenți despre construcția termocentralei de la Turceni, dar și despre momentul punerii sale în funcțiune. Au luat cuvântul în fața audienței, ministrul Anton Anton, care a explicat că viața termocentralelor pe cărbune nu se va finaliza brusc chiar dacă în timp, lignitul va fi înlocuit cu gazul, secretarul de stat Doru Vișan, cei doi europarlamentari Maria Grapini și Norica Nicolai, prefectul Ciprian Florescu și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, liderul de sindicat Eugen Iovan, întâlnirea fiind încheiată de directorul Sorin Boza. Nu înainte însă ca foștii directori ai termocentralei și primarul de Turceni să primească distincții pentru activitatea depusă în folosul unității energetice din localitate.
Au rostit câteva cuvinte, urând la mulți ani de funcționare termocentralei, Marian Motocu, Octavian Graure, Corneliu Dițescu, Dumitru Stoian și alți foști directori ai SE Turceni, fost Complex Energetic Turceni, fost IE Turceni.

Anton a cântat aceeași melodie
Discursul ministrului a fost foarte așteptat, știut fiind că Anton Anton a făcut declarații regretabile legate de termocentralele pe cărbune care au revoltat clasa politică gorjeană. Ministrul Energiei nu a spus însă mare lucru de la microfon, mulțumindu-se să povestească doar că a avut onoarea, după ce a terminat facultatea în 1972, să vadă la IMGB cum sunt produse instalațiile folosite acum la Turceni. “În acest mix energetic, cărbunele are felia lui. Chiar dacă se va diminua în timp, în sensul că încet-încet termocentralele își vor atinge limita de viață, nu înseamnă că vor muri instantaneu, așa cum s-a înțeles”, a spus Anton Anton.
La pauză, politicienii prezenți au spus mai multe despre eveniment, mai puțin ministrul Energiei supărat de insistențele jurnaliștilor de a afla ce i-au spus salariații termocentralei la vizita de lucru făcută, vineri dimineața, în incinta SE Turceni. Ministrul a refuzat, vehement, să vorbească despre conținutul raportului de control după accidentele de muncă de la cele două cariere ale companiei, și enervat, de insistențele jurnaliștilor, a plecat chiar, bombănind, de la declarații.

Grapini, pentru retehnologizări, nu pentru închiderea termocentralelor
Europarlamentarul Maria Grapini, acuzată ulterior că ar fi venit la Turceni doar pentru că vizează un nou mandat de deputat european la viitoarele alegeri, a subliniat aici că a votat în Parlamentul European contrar indicațiilor de vot primite, și asta deoarece și-a dorit ca termocentrala din Gorj să funcționeze în continuare. Eurodeputata a menționat că susține mixul energetic dar și retehnologizarea termocentralelor.
,,Aici mai este nevoie de retehnologizare, de echipamente noi, putem să diminuăm poluarea de exemplu și emisia de carbon prin echipamente moderne pentru termocentrale dar nu să le închidem. În niciun caz”, a declarat Grapini.

Pentru anul acesta, CEO are nevoie de sprijin la nivel național
Mult mai precisă a fost însă Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, lider interimar al ALDE Gorj.
,,Este nevoie de un mix energetic echilibrat pentru Europa, pentru că dependența doar de un anumit tip de energie nu este benefică. După experiențe îndelungate în certificate verzi, Germania a devenit dependentă de importul gazelor rusești. Dacă aceste certificate au produs un beneficiu, ele au produs doar strict financiar, ele sunt niște mecanisme care nu au încurajat și nu au susținut industria pentru reducerea factorului de poluare. Trebuie să găsim o altă schemă de aplicare pentru ca o parte din aceste costuri să se regăsească în investiții de protecția mediului. La asta lucrăm. Am făcut deja un grup în Parlament, dar lucrăm cu state membre, în special cu colegii polonezi care au aceeași problemă ca și noi, și încercăm să avem în octombrie o primă conferință în care vom propune o nouă structură de schemă de funcționare a certificatelor verzi. Să facem presiuni pe comisie apoi”, a spus Nicolai.
,,Noi avem prima conferință în octombrie, cu polonezii, organizată de mine, iar până la finalizarea mandatului anul viitor trebuie să conturăm această schemă și să o promovăm pe această comisie. Pentru acest an, trebuie găsită însă o schemă de sprijin din partea statului român, pentru că este păcat, CEO este pe profit. Trebuie să încercăm să găsim o soluție de sprijin”, a completat europarlamentarul ALDE.

Măcar încă 40 de ani de funcționare!
În ciuda problemelor pe care le întâmpină compania, legat de achiziționarea certificatelor verzi și a celor de CO2, a personalului mult diminuat și a deficiențelor privind utilajele, echipamentul și frontul de lucru, senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, speră că SE Turceni să mai funcționeze măcar încă 40 de ani. ,,Termocentrala Turceni mi-a schimbat viața. Am trăit până la 30 de ani la 7 km de aici, în Sărdănești, comuna Plopșoru. În 1972, în toamnă, am început liceul electro-tehnic la Craiova. În martie 1973, eu făceam naveta o dată la două săptămâni de la Plopșoru spre Craiova, am văzut o pancartă mare, la cotul Donului, pe care scria mare că aici se va construi termocentrala de la Turceni de 2640 MWh. Acea pancartă mi-a schimbat viața, deoarece când mi-am terminat liceul în 1978, când se dădea în funcțiune primul grup, am decis să dau la facultatea de electrotehnică din Craiova, am reușit, sperând că revin acasă, să muncesc la Turceni. În final, m-am dus la Timișoara, deoarece în 1982 erau mai atractive alte societăți, dar, în final, am ajuns tot în sistemul energetic național. Au trecut 40 de ani de când această termocentrală funcționează, iar eu ca senator de Gorj nu pot decât să spun că o să lupt din răsputeri, alături de colegii mei de partid, Weber și Cârciumaru, ca această unitate să mai dureze măcar încă 40 de ani”, a declarat senatorul PSD, Scarlat Iriza.
,,Din punct de vedere profesional, foarte mulți ani din activitatea mea, practic, sunt legați de activitatea acestei termocentrale. Asta deoarece, din 1980 până la venirea mea la Primăria Târgu-Jiu, am lucrat la o unitate care lucra în paralel atât pentru minerit dar și pentru această unitate energetică, adică pentru sistemul energetic. De-a lungul timpului am ajuns să cunosc angajații de aici, atât simplii energeticieni cât și directorii, să colaborez cu ei, și împreună să realizăm lucruri minunate și mari, dacă stăm să comparăm cu această perioadă. Acum viața m-a dus pe o poziție în care, alături de parlamentarii de Gorj, am realizat proiecte legislative prin care am ajutat CEO, mineritul și energia, dar am ajuns și să susțin șefii acestei companii să rezolve problemele administrative ale societății”, a specificat și senatorul Florin Cârciumaru.
,,Artego este strâns legat de termocentrala Turceni, prin produsele de cauciuc. Peste 30% din producția Artego este pentru minerit. Îmi doresc și ne dorim ca această termocentrală să funcționeze ca și tot CEO de altfel, pentru binele Gorjului și al gorjenilor”, a menționat la evenimentul de la Turceni, Viorel David, directorul Artego SA.
,,Mă leagă foarte multe lucruri de Turceni. Am lucrat nouă ani, între 1982-1991 în februarie. Am parcurs toate etapele calificării în meserie până am ajuns în camera de comandă apoi m-am mutat la Craiova II. Mi-am petrecut la Turceni tinerețea cu bunele și relele ei. Sunt nostalgic, deoarece îi văd aici pe colegii mei, sunt 36 de ani de atunci, vorbim de 36 de ani de viață petrecuți de mine în energie, acum în CEO. Îmi doresc însă să ne revedem sănătoși toți cei care suntem aici și la viitoarele aniversări ale SE Turceni”, a declarat, la evenimentul CE Oltenia, liderul de sindicat de la Craiova II, Ion Vîlceanu.
,,Sunt legat profesional de sistemul energetic din Gorj încă de la începerea activității mele ca inginer agronom și până la activitatea realizată de vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Gorj. Vorbesc de 20 de ani în care am urmărit activitatea energetică de la nivelul județului, am văzut profesionalism la Turceni, am văzut salariați strânși uniți care au depășit problemele în activitatea pe care au desfășurat-o. Împlinirea a 40 de ani de activitate la SE Turceni este un moment deosebit, emoționant. Cred în continuare că lignitul reprezintă siguranța energetică națională, nu înțeleg de ce dacă avem un mix energetic în fapt nu îl punem și în drept”, a spus și Ion Călinoiu, directorul SGA Gorj.
,,Sunt din zonă și sunt legat de Turceni, de oamenii de aici, de patru decenii. Lucrez la Turceni din 1978. Îmi doresc ca și la 50 de ani de SE Turceni să fiu tot aici în sală, alături de oamenii ăștia care știu că munca de energetician este foarte grea”, a declarat și Eugen Iovan, liderul de sindicat al structurii energetice, implicat în organizarea evenimentului, încheiat cu o vizită de lucru în termocentrală.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here