Se suplimentează numărul dozelor de vaccin antigripal

2231

Ministerul Sănătății a încheiat demersurile pentru achiziția unui număr suplimentar de 300 000 doze vaccin antigripal, care se adaugă celor 1 000 000 care au fost deja achiziționate pentru campania de imunizare 2018-2019. Institutul Național de Sănătate Publică a informat Ministerul Sănătății că, în primele două săptămâni de supraveghere, nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat.

La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 82 799, cu 1,8% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.316). În săptămâna 07-14.10.2018 s-au înregistrat la nivel național 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 25 cazuri înregistrate în S 41/2017. Până la data de 14.10.2018 au fost vaccinate antigripal 60 669 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Începând cu data de 15 septembrie 2018, Ministerul Sănătății a distribuit la direcțiile de sănătate publică din teritoriu și București un număr de 696 511 doze vaccin antigripal. Distribuția vaccinului până la totalul de 1 300 000 de doze continuă până la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului agreat cu distribuitorul. Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Campanie de vaccinare, în derulare şi în Gorj
La nivelul judeţului nostru, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, inițial, 1260 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2018-2019, care reprezintă o primă tranșă din cantitatea de vaccin repartizată de Ministerul Sănătății județului nostru. La începutul săptămânii trecute, în Gorj au mai ajuns 1.100 de doze, care sunt destinate centrelor de bătrâni și colectivități (case de copii); 343 de doze sunt în stocul DSP și 757, în teritoriu. Potrivit reprezentanților DSP Gorj, pentru această campanie de imunizare s-au solicitat 22.000 de doze.

Categorii de persoane, vizate de campania de vaccinare antigripală
La fel ca și în anii trecuți, dozele de vaccin antigripal, care vor fi primite de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj de la Ministerul Sănătății, vor fi repartizate medicilor de familie pentru imunizarea cazurilor deosebite care se încadrează în grupele de risc: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 de ani aflate în evidența medicilor de familie cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței uman; gravide; persoane, adulți, copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here