Se strânge laţul în scandalul strămutaţilor de lux ! – Marian Urucu – doi ani de închisoare cu suspendare

618

marian urucuFostul director comercial al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, Marian Urucu, a fost condamnat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

El a primit doi ani de închisoare, pedeapsă aplicată cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Marian Urucu face parte din lotul şefilor din Compania lignitului care şi-a făcut vile din banii statului, prin căpătarea ilegală a statutului de strămutaţi. Şi pentru că era vorba despre persoane care “centrau şi tot ei dădeau cu capul”, presa i-a numit “strămutaţii de lux”, având în vedere că despăgubirile primate din banii companiei erau cu mult mai mari decât ale adevăraţilor strămutaţi.

casa mantogSe strânge laţul în jurul strămutaţilor de lux! Anchetele procurorilor efectuate cu mulţi ani în urmă încep să capete finalitate. Marian Urucu, unul dintre foşti directori din cadrul fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, a fost şi el condamnat de judecători, fiind al treilea “strămutat de lux”, după Petre Băleanu Ceuşescu şi Ion Dădălău.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat, în 26 mai 2010, după două amânări, sentinţa definitivă şi irevocabilă prin care fostul director comercial din cadrul fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, Marian Urucu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2007 în dosarul “Strămutaţilor de lux” pentru că, folosind funcţia pe care o deţinea, a beneficiat ilegal de fonduri publice pentru reconstrucţia unei case.

primaverii 068Urucu a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, care nu sunt destinate publicităţii, şi trafic de influenţă. Pentru prima infracţiune, magistraţii Înaltei Curţi l-au achitat, considerându-se că nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale infracţiunii.

Potrivit rechizitoriului, în ianuarie 2002, Marian Urucu, profitând de funcţia deţinută şi având cunoştinţă de programul de exploatare al Exploatării Miniere de Cariere Pietroase, o subunitate a CNLO, a cumpărat la un preţ modic, respectiv 15.000 de lei, o gospodărie situată în comuna Fărcăşeşti, satul Timişeni din judeţul Gorj, aparţinând unei persoane despre care ştia că urmează să fie afectată de lucrările miniere, prin urmare, strămutată.

De zece ori mai mult !

primaverii 072La doar o zi după ce a intrat în posesia gospodăriei, Urucu a încheiat cu CNLO o convenţie de reconstrucţie, în baza căreia a beneficiat de reamenajarea unei vile în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu, a cărei valoare este de zece ori mai mare, precum şi de un lot aferent de teren în suprafaţă de 1.000 mp.

În rechizitoriu se mai arată că, pentru a o determina pe Maria Novac, persoana de la care a achiziţionat gospodăria să încheie contractul de vânzare-cumpărare, fostul director a pretins că, în calitatea pe care o deţinea, are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul CNLO sau din cadrul societăţilor care prestau servicii pentru companie, pentru a-i determina pe aceştia să-i angajeze fiul, ca inginer, la una din aceste societăţi. Potrivit judecătorilor, Urucu a condiţionat angajarea de încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru ca, ulterior, să poată beneficia de reconstrucţia imobilului achiziţionat. Prin această acţiune, Marian Urucu a beneficiat de un folos necuvenit, în sumă de 180.000 de lei, fapt pentru care a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Marian Urucu este şi în prezent angajat în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Alţi strămutaţi celebri !

Printre “strămutaţii de lux” trimişi în judecată pentru aceleaşi fapte ca cei trei directori deja condamnaţi, se numără Ion Vulpe, fostul director general al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia şi Ionel Manţog, actualul director economic al Complexului Energetic Turceni. Dosarul lor a fost suspendat după ce Manţog a sesizat Curtea Constituţională cu privire la câteva excepţii neconstituţionale. Dosarul este în faza finală şi după întoarcerea de la Curte, magistraţii Tribunalului Sibiu trebuie să pronunţe sentinţa.

Alţi strămutaţi celebrii, dar care nu au fost trimişi în judecată, procurorii considerând că nu au exact încălcări ale legii în dobândirea caselor sunt Marin Condescu, liderul minerilor din Oltenia şi Ion Călinoiu.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here