Se strânge laţul în cazul neregulilor preotului de la Seuca!

231

img01S-ar impune să reamintesc unele nereguli din activitatea (ne)ortodoxă a preotului paroh la Hobiţa şi Seuca, Marian Paraschiv, prezentate în memoriul/memoriile adresate de col(r) Gheorghe D. Brânzan, din Motru, dar născut şi cu mamă încă la Seuca, sat aparţinător comunei Peştişani.

În ele se reclamau şi se incriminau încălcări ale legilor BOR şi ale legilor statului. Fuseseră adresate ba la Primăria Peştişani, ba la Protoieria II Gorj, Protopop Cosmin Bălan, ba la Mitropolia Oltenia şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj.

Fost acuzator, actual neutru!

DSCN0859Memorii de om curajos şi preocupat de soarta comunităţii de unde se trage şi unde-şi petrece concediile. Nu de odihnă, ci prin muncă şi pentru truda cu care-i obişnuit de copil. Omul, fost cadru în poliţia economică şi fost şef al Poliţiei oraşului Motru, ştie cu ce se mănâncă pâinea celor din breasla în care-a fost exemplar. În numele său şi al consătenilor, dintre care mulţi dau acum înapoi – precum admirabilul fost învăţător al atâtor generaţii şi director al Şcolii primare Seuca, în prezent pensionarul Gicu-Eugeniu Brânzan. Un cetăţean ce nu mai recunoaşte nimic din ce afirmase până mai ieri. Nea Gicu i-a stârnit pe săucani să se ridice împotriva practicilor hrăpăreţe ale celui ce transformase parohia într-un SRL mănos. Lucrând cu taxe de înmormântare de 7 milioane lei vechi, fără a avea Consiliu parohial şi taxe aprobate, fără Registru al şedinţelor acestuia, ca şi fără chitanţier. Într-o cumplită evaziune fiscală! Chiar subsemnatului i-a oferit informaţii dar numai între patru ochi. Acum se dă la fund şi chiar dacă l-au căutat mai mulţi lucrători ai Serviciului de Investigarea Fraudelor, din cadrul IJP Gorj, în frunte cu comisarul Marius Busuioc, se face că nu ştie nimic. Tocmai domnia sa, cel care-i certa şi acuza că-s lingăi ceilalţi, a trecut în tabăra susţinătorilor preotului, lângă omul certat cu legea, ex-epitropul Ghiţă Mihart, cel arestat de două ori pe vremea când ţepuise nişte pensionari de CAP din calitatea ce-o deţinuse, la un moment dat, de poştaş niţel cam pungaş. Om care-a scăpat de rigorile legii abia după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi ca să achite sumele neachitate de „curatul” Ghiţă Mihart. Revenind la bătrâneţile lui nea Gicu Brânzan, fie că la cei aproape 80 de ani uită, fie că soţia sa, doamnaTanţa, îi interzice să mai vorbească, ori că ginerele lui, prof. Petre Cornoiu, (amic cu neadevărul şi cu preotul Marian Paraschiv) l-a sfătuit s-o lase mai moale, deşi el, ca un fel de staroste al comunităţii Seuca este acela care i-a stârnit pe mulţi contra popii. Numai că, joia trecută, când comisarul Marius Busuioc, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, l-a căutat la domiciliu, cândva bravul nea Gicu o dă la’ntors! Şi este păcat de admirabilul fost învăţător al multor generaţii de săucani, cum e cunoscut domnul Eugeniu Brânzan, om ce riscă să fie pasibil şi el de o pedeapsă prin favorizarea infractorului. Şi cum spuneam, e păcat, întrucât vorba unui consătean de-al domniei sale: „Doar popa nu-i dă lui nea Gicu nimic. Nu-i fraier popa să-mpartă cu el câştigurile nemeritate!”

Meteahna împrumuturilor uitate

DSCN0868Un alt obicei al preotului Marian Paraschiv, de a-şi rotunji veniturile necuvenite, e acela de a lua bani cu împrumut de la enoriaşii din Seuca. Bani pe care, apoi, are ca o practică posibilitatea să nu-i mai restituie. Aşa, de pildă, a împrumutat de la numita Lucica Brânzan, din Târgu Jiu, originară din Seuca, şi căreia i-a murit soţul – Tică Brânzan -, pe care l-a înmormântat la Seuca, nu mai puţin de 15 milioane de lei. Pe care i-a înapoiat cu mare greutate şi fiind puţin supărat că i se cer banii înapoi, aruncându-i pur şi simplu. Doamna Lucica Brânzan locuieşte la Târgu Jiu, în zona Debarcader, şi are un magazin la parterul unui bloc.

Să mai pomenim şi de cazul tânărului Sorin Demian, tot din satul Seuca, mai cunoscut ca Sorin de la Pietriş, de la care, la fel, a împrumutat aproximativ tot 15 milioane de lei vechi. Suma a fost luată cu titlu de împrumut în anii 208-2009, când s-a repictat Biserica din Seuca. Atunci, fiecare familie a dat câte o jumătate de milion de lei, iar o parte dintre enoriaşe au făcut şi mâncare pentru pictorul bisericesc şi ajutoarele sale. Nici până în prezent, preotul Marian Paraschiv n-a restituit toată suma. Mai are de achitat trei milioane vechi, adică 300 de lei noi. Povestea aceasta, a împrumutului de la Sorin Demian o spune fostul epitrop, Georghe Brânzan, care locuia în Seuca, unde i s-a surpat casa din pricina unor alunecări de teren, motiv pentru care s-a mutat la Răchiţi. Cele 15 milioane fuseseră împrumutate ca să achite fostul epitrop suma luată de el de la un director al lui de la Rovinari, unde epitropul lucra în acea vreme. Iar Sorin Demian avea bani, întrucât muncise pe bani buni în Germania, împreună cu fratele preotesei. De bună credinţă, tânărul Sorin Demian i-a împrumutat şi încă mai aşteaptă…

Vacanţe în Grecia, cu soţia, doi ani la rând!

Deşi se plânge că nu şi-a luat salariul pe lunile septembrie şi octombrie, preacuviosul părinte paroh al Bisericilor Hobiţa şi Seuca, Marian Paraschiv, se zice că şi-ar fi făcut concediile ultimilor doi ani tocmai în Grecia. Nimic nu este exclus, iar apropiaţii susţin că ar fi vizitat inclusiv Muntele Athos. Tot ce este posibil, numai că după apucăturile de care e acuzat părintele jecmănitor, după cum spune lumea, şi afirmă negru pe alb memoriul adresat autorităţilor de către domnul Colonel(r) Gheorghe D. Brânzan, e greu de admis şi de presupus că părintele s-a dus şi rugat la Muntele Athos. Ar fi prea făţarnic şi nimeni nu-l poate bănui. În plus, dacă-i adevărat că şi-a luat şi preoteasa cu domnia sa, în Muntele Athos le este interzis a intra femeilor.

Comisarul Marius Busuioc, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, în acţiune!

La primul memoriu adresat către Serviciul de Investigare a Fraudelor, reclamantul a primit un răspuns nemulţumitor. Unul de genul „ne-am deplasat la faţa locului spre a constata cele sesizate şi din răspunsul Mitropoliei Oltenia şi ancheta noastră cele sesizate nu se confirmă”. Una la mână, Mitropolia Olteniei încă nu a dat vreun răspuns. În al doilea rând, reclamantul şi consătenii care plătiseră câte 7 milioane de lei vechi la o înmormântare nu fuseseră deloc contactaţi. Înarmat cu al doilea memoriu către IJP Gorj, Colonelul(r) Gheorghe D. Brânzan a mers în audienţă la domnul Comisar Ion Voinescu, prim-adjunct al Inspectorului şef al IJP Gorj, cu rugămintea de a se face ordine şi lumină în cazul preotului Marian Paraschiv.

De săptămâna trecută, de caz se ocupă domnul Comisarul Marius Busuioc şi sunt toate şansele ca de această dată să se facă o anchetă „cu mâinile curate”, cum se spune. Puţintică răbdare!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here