Se renunţă la regula jucătorului “sub 21”?

305

Programul Ligii I se va stabili astăzi, dar 10 cluburi din primul eșalon sunt nemulţumite de noul regulament al FRF. Astfel, mai multe formaţii cer renunțarea la regula care le obligă să aibă pe teren un fotbalist sub 21 de ani. Federația Română de Fotbal a gândit schimbarea tocmai pentru ca echipa naţională să-şi lărgească, pe viitor, aria de selecţie, iar tinerii să aibă mai multe şanse de a evolua la nivel înalt. Cu toate acestea, se pare că prevederea are rolul de a porni un nou “război civil” în fotbalul autohton, mai ales că există mai multe tabere după numirea lui Cristoph Daum ca antrenor al primei reprezentative. Numărul mare al echipelor care nu doresc să aibă în componenţă “obligatoriu” jucători tineri dă de gândit federalilor. Preşedintele CSMS Iaşi, Florin Prunea, a anunţat deja că la întâlnirea de marţi vor avea loc discuţii aprinse pe această temă: “Sunt 10 cluburi care sunt împotriva acestei reguli, cu documente semnate de președinți, astfel că la Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, vom discuta această problemă. Cred că lucrurile sunt destul de clare. FRF trebuie să ia act de dorința cluburilor și să mergem mai departe. Schimbarea poate fi validată doar de către Comitetul Executiv al FRF, dar ar fi unic să nu se întâmple asta”.
Regula în cauză prevede ca echipele care evoluează în prima ligă să păstreze un jucător sub 21 de ani pe teren pe toată durata unui meci. Asta ar însemna ca pe banca de rezerve a echipelor de primă divizie să fie cel puţin încă un jucător tânăr, chiar doi pentru a evita situaţiile în care intervin accidentări.

Echipele din Oltenia nu se opun
Atât Pandurii, cât şi CSU Craiova s-au axat în perioada de pregătire pe mai mulţi fotbalişti din propria pepinieră. De altfel, cele două cluburi şi-au manifestat intenţia de a promova fotbaliştii tineri şi din cauza problemelor financiare care există la ambele formaţii. Trupa din Gorj a rămas fără banii de la CEO, iar echipa din Bănie este “pe minus” după cele trei sezoane disputate de la înfiinţare. De altfel, Petre Grigoraş este recunoscut ca un tehnician care promovează fotbaliştii autohtoni. După partidele din perioada de pregătire, acesta a admis că există fotbalişti U21 de valoare la Pandurii, dar ei trebuie să muncească pentru a-şi face loc în prima echipă. “Au tot viitorul în faţă, să demonstreze când vin la echipa mare că merită să rămână aici. Dacă vor fi serioşi şi vor fi profesionişti au şanse să ajungă mai departe, dacă nu se vor pierde ca şi alţi care au ajuns pe la echipă”.
Grigoraş a comentat şi evoluţia lui Adelin Pârcălabu, atacantul care poate reprezenta noul pariu al pandurilor în perioada următoare: “Determinarea, dar şi faptul că aleargă extrem de uşor şi bine îl ajută. Este agreat de echipă, prin modul lui de a fi se face plăcut. Sper să continue pe aceeaşi linie, şi de ce nu, să fie un jucător important”
Şi antrenorul Craiovei, Gigi Mulţescu, spune că echipa pe care o conduce se poate baza pe fotbalişti proveniţi de la Centrul de Copii şi Juniori: “Sunt câţiva fotbalişti aproape de echipa întâi. În momentul de față nu pot să spun că vreunul din cei doi-trei jucători remarcați pot fi titulari, dar sunt în anticamera echipei noastre. Pot oricând să apelez la ei și cred că pot face față”.
Mai mult, înaintea noului sezon, într-un interviu pentru gds.ro, mijlocaşul Craiovei Alexandru Mateiu a declarat că această regulă reprezintă un avantaj mare pentru formaţia la care este legitimat: „Ne avantajează mult regula cu jucătorul sub 21 de ani în teren. Îl avem pe Ivan, care este cel mai bun tânăr jucător din România, în opinia mea, plus alți juniori care pot să intre și să facă față rigorilor Ligii I. Știu că Andrei nu duce lipsă de oferte, dar eu mi-aș dori să nu plece Ivan vara asta. Aș vrea să rămână și să ne ajute“.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here