Se reia vaccinarea diftero-tetanică, în şcoli

202

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că a dispus reluarea vaccinării diftero-tetanice în şcoli, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a analizat loturile retrase şi a constatat că produsele sunt conforme. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă reluarea campaniei de imunizare la elevii de 14-15 ani.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a precizat că, testele pentru loturile de vaccin diftero-tetanic folosite în cadrul campaniei naţionale de imunizare a elevilor din clasa a VIII-a şi a IX-a, din ianuarie 2015, şi pentru care au fost suspiciuni privind apariţia unor reacţii adverse, arată că produsele sunt conforme, nefiind identificate neconformităţi de calitate. Astfel, vaccinarea elevilor se reia, fapt confirmat şi de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. “Loturile care au fost în judeţul Gorj sunt conforme cu specificaţiile producătorilor, nefiind identificate neconformităţi de calitate. Astfel, s-a transmis medicilor vaccinatori că este corect acest vaccin şi poate să fie folosit pentru campania de vaccinare. 3600 de elevi de clasa a VIII, 2836 fiind deja vaccinaţi, iar 741 au rămas nevaccinaţi. 3654 de clasa a IX- a, din care au fost vaccinaţi 2248”, a explicat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.

Remember!
Ministerul Sănătăţii a oprit, în 22 ianuarie, două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), după ce au fost înregistrate atunci 53 de posibile reacţii adverse după vaccinare, la elevi din cinci judeţe. Aceasta a testat în laborator probele prelevate din seriile de vaccin suspectate că ar fi neconforme şi consideră că reacţiile înregistrate se încadrează în limitele specificate de producător ca reacţii posibile după imunizare.
Ministerul Sănătăţii preciza, în ianuarie, că după vaccinarea diftero-tetanică au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii, care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor.
În Gorj, 11 elevi au fost internați la Spitalul Orășenesc Turceni, după ce au făcut o reacţie adversă la acest vaccin.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here