Se răceşte vremea, Gorjenii sunt sfătuiţi să-şi ia măsuri pentru protejarea sănătăţii

138

Meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii şi intensificări ale vântului în intervalul 2-5 octombrie, fiind posibilă şi producerea brumei. Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut al îmbolnăvirilor, în această perioadă. Specialiştii în sănătate publică spun că este obligatoriu să ne luăm o serie de măsuri pentru a evita îmbolnăvirea.

Toamna îşi va arăta cu adevărat colţii în următoarele zile. Temperatura aerului va marca o scădere accentuată în toate regiunile, vântul se va intensifica treptat şi se va produce şi bruma. Cu alte cuvinte, vremea se va înrăutăţii destul de mult, lucru deloc benefic pentru sănătate. „Diferenţele mari de temperatură nu sunt bune deloc pentru noi. Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad din ce în ce mai mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care: adaptarea vestimentaţie la noile condiţii atmosferice, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul.
În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. De asemenea, şi copiii sunt expuşi riscului îmbolnăvirii, iar dacă observăm că ei deja manifestă simptomele bolii trebuie să-i ţinem acasă, intrarea lor în colectivitate fiind riscantă pentru ceilalţi”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here