În plină criză economică, cu mineri şi energeticieni trimişi cu miile în şomaj tehnic, pedeliştii Marcel Hoară şi Ionel Manţog, au aprobat acordarea a 8 miliarde de lei vechi pentru realizarea unei picturi bisericeşti.
Banii nu provin însă din buzunarele celor doi ,,portocalii” ci din fondurile Complexului Energetic (CE) Rovinari, destul de afectat în ceea ce priveşte profitul. Biserica la care vor ajunge banii unităţii energetice este chiar Catedrala Ortodoxă din Rovinari, care trebuie astfel vopsită pe exterior.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al CE Rovinari, Marcel Hoară, dar şi şeful, din umbră, al PD-L Gorj, Ionel Manţog au mai găsit o modalitate de a seca banii unităţii energetice, asta după ce sponsorizările generoase pentru fotbaliştii de la ,,Pandurii” s-au sfârşit, odată cu intrarea echipei în liga a II-a. Dacă au finalizat ajutorul pentru jucătorii lui Marin Condescu, cei doi pedelişti s-au gândit să mai dea o mână de ajutor bisericii din Rovinari. Este vorba despre 8 miliarde de lei vechi, ajutor de la Hoară şi Manţog, aprobat deprimul în scris şi al doilea verbal.
Ciurel critică investiţia
Din spusele fostului director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, în urmă cu doi ani şi la el ar fi ajuns solicitarea din partea administraţiei locale. Se cereau atunci doar două miliarde de lei din fondurile producătorului de electricitate, solicitare care nu a fost aprobată de directorul de atunci al complexului energetic. ,,Mie mi s-au cerut două miliarde de lei vechi şi nu am acceptat, dar acum am văzut că suma solicitată a crescut, între timp”, a declarat, ieri, Ciurel.
“Manţog şi Hoară au aprobat însă, doi ani mai târziu, pentru administraţia locală suma de opt miliarde de lei vechi, numai pentru a vopsi biserica pe exterior. Asta în condiţiile în care salariaţii unităţii au intrat în şomaj tehnic banii putând fi folosiţi pentru orice altceva”, a declarat Laurenţiu Ciurel, fostul director general al CE Rovinari.
În aşteptarea executanţilor
,,Proiectare şi execuţie pictură în tehnică frescă la Biserica Ortodoxă, oraş Rovinari, este intitulată cererea Complexului Energetic Rovinari publicată pe 17 mai pe site-ul de licitaţii publice. Data limită de depunere a ofertelor este 11 iunie 2010, valoarea estimată a proiectului fiind de 800.000 de lei. ,,S-au sistat lucrările la grupul 6, nu sunt bani să se acopere liniile de credit la care apelează periodic unitatea energetică, din lipsa banilor, dar s-au găsit aproape 200.000 de euro pentru a se realiza o pictură murală. Nici dacă îl clonau pe Michelangelo să vină şi să realizeze această lucrare nu ar fi costat metrul pătrat de pictură atât de mult”, a completat Ciurel.
Unică prin lumină
Biserica de la Rovinari este oricum atipică. Lăcaşul de cult beneficiază, de altfel, de un sistem de iluminat în afara tiparelor, care au transformat-o recent, la ,,Zilele oraşului Rovinari” în biserica roşie, lumina care înconjura catedrala fiind aprobată dar şi criticată de unii dintre cetăţeni. Imediat după incident preotul Ştefan Drăghici care slujeşte la această biserică a anunţat că lumina ,,neortodoxă” s-ar fi datorat unui lucrător care presta în interiorul bisericii, dar, care, din greşeală, ar fi scăpat ceva pe tastatura care orchestra luminile din exteriorul bisericii. Atunci lumina s-a blocat pe roşu, celelalte culori neputând să alterneze cum se întâmplă de obicei. Investiţia, în acest caz, a fost realizată de Primăria Rovinari, care avea prinsă realizarea acestui sistem de iluminat în Lista de Investiţii pentru anul în curs. Potrivit specialiştilor, sistemul de iluminat arhitectural al catedralei este de tip dinamic şi nu static, fapt ce oferă posibilitatea schimbării culorilor, pe zone diferite şi la intervalele de timp dorite. Proiectoarele montate sunt şi ele optimizate din punct de vedere al dimensiunilor, fluxului luminos şi consumului de electricitate. În plus, ledurile au o putere de 3 W fiecare şi au o durată de viaţă de până la 70.000 de ore. Proiectoarele sunt cele care dau posibilitatea de variaţie a culorii, prin controlul independent al intensităţii ledurilor.
Anamaria STOICA