Se judecă de 7 ani ca să scape de Manţog

433

DSCN0888De şapte ani de zile o femeie din localitatea Motru, în vârstă acum de 65 de ani, se luptă în instanţele judecătoreşti pentru a face lumină într-un dosar penal care priveşte un fals în acte, învinuit fiind Ilie Chiliban Mărăşescu, şeful cadrelor medicale de la Spitalul Orăşenesc din localitate.

Maria Manţoc a fost salariată a acestei unităţi medicale, pe postul de asistentă principală laborator, dar şeful de cadre i-a întocmit cererea de pensionare şi dosarul femeii semnând în locul acesteia. Instanţele, aproape 30 la număr, s-au pronunţat diferit în anii aceştia dându-i-se acesteia doar, parţial, câştig de cauză. Femeia suferă şi din cauza numelui său care se confundă destul de des cu cel al pedelistului Ionel Manţog, anumiţi judecători spunându-i ironic femeii că dacă era rudă cu politicianul care a domiciliat şi el la Motru, câştiga din prima instanţă.

Maria Manţoc a lucrat timp de 35 de ani în spitalul Motru pe funcţia de asistent. Prin mâinile femeii au trecute mii de persoane, cei care au primit îngrijiri medicale fiind şi minerii de la cariere apropiate localităţii. După ce a muncit pe brânci peste trei decenii şi jumătate, acum când ar putea să se bucure de pensia de la stat, femeia a ajuns să îşi facă singură dreptate din cauza unei erori, susţine aceasta, intenţionate, care o opreşte să beneficieze de ajutorul de la stat. Acum femeia obţine lunar o pensie de 1060 de lei, dar timp de patru ani de zile, în perioada anilor 2003-2007, din cauza falsului în acte pentru care îl face vinovat pe Mărăşescu, nu a primit deloc pensie. Femeia l-a dat însă în judecată în 2003, contestând decizia de pensionare întocmită în mod eronat de către Mărăşescu. Decizia a fost contestată la Tribunalul Gorj, la Judecătoria Motru şi la Curtea de Apel Craiova.

Plângere penală pentru Mărăşescu

În paralel, Maria Manţoc i-a făcut plângere penală lui Mărăşescu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, magistraţii de aici scoţându-l de sub urmărire penală pe şeful de cadre. Acesta a fost însă obligat să plătească o amendă administrativă de 100 de lei pentru falsul întocmit în actele Mariei Manţoc.

Femeia se plânge că instanţele de judecată nu l-au deranjat deloc pe Mărăşescu, care a refuzat sistematic să se prezinte la audieri sau atunci când avocatul femeii cerea ca acesta să fie chemat la bară.

A cerut strămutarea dosarului

La sfârşitul lunii octombrie 2010, Maria Manţoc a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea celor două dosare aflate aici pe rol femeia invocând greşelile repetate pe care le-ar fi făcut magistraţii Judecătoriei Motru, Parchetului Motru şi Parchetului Judeţean Gorj. Cererea i-a fost însă respinsă. “O să fac plângere la CEDO, deoarece instanţele din România au refuzat să îmi facă dreptate”, a declarat Maria Manţoc.

Dosarul de pensionare are numele greşit Manţog

Femeia se luptă de 7 ani de zile ca să rezolve erorile apărute în dosarul său de pensionare. Acest dosar a fost întocmit cu numele de Manţog în loc de Manţoc, de asemenea, data de naştere a acesteia a fost greşită, femeia nu a semnat cererea de pensionare, calcularea anilor de muncă şi sporurilor este greşită, problemă cu care se confruntă şi alţi colegi. O parte dintre dosarele pentru strămutare nu se mai găsesc la Parchetul Judecătoriei Motru.

Prejudiciul care i s-a creat femeii este de peste o jumătate de miliard de lei vechi, deoarece femeia a fost lăsată fără pensie patru ani de zile. Asta fără inflaţia specifică. De asemenea, femeia a cheltuit sume mari de bani drept cheltuieli de judecată. În ce priveşte presupusul vinovat, Mărăşescu acesta este în continuare pe funcţie la Spitalul Motru, el neputând să fie contactat pentru un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care i se aduc de către Maria Manţoc.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.