Se întâmplă în școlile din Bolboși: Buturi în loc de scaune, pentru elevii Școlii Primare Ohaba-Jiu

426

Directoarea Școlii Gimnaziale “Nicolae Costescu”, Floarea Neghină, din Bolboși este acuzată de indolență și incompetență în actul de conducere al unității de învățământ, atât de o parte a părinților elevilor, cât și de proprii subordonați. Dascălii de la șapte unități de învățământ se plâng acum că directoarea, numită în august la cârma învățământului din Bolboși, i-a lăsat nemotivat zece zile fără salarii, în timp ce părinții elevilor de la școala primară din Ohaba-Jiu susțin că Neghină a fost atât de nepăsătoare încât le-a lăsat copii, fără scaune, în prima zi de școală. Elevii a trei clase de la școala primară în cauză au fost obligați să stea astfel pe buturi, în bănci, în loc de scaunele care lipseau cu desăvârșire. Inspectorul general, Ion Ișfan, a declarat ieri că va verifica aceste aspecte, urmând să trimită la Bolboși un inspector de specialitate.

În comuna Bolboși se află șapte unități de învățământ, toate aflate sub directa conducere a unității gimnaziale “Nicolae Costescu”. Școala respectivă a fost condusă, până în august, de către Octavian Fetița, care a renunțat la funcție, spun profesorii, sătul și de problemele create de actuala directoare. IȘJ Gorj a ocupat postul vacant, numind-o pe Florea Neghină, profesor de sport, în funcția respectivă. Trebuie menționat că nici actuala directoare și nici fostul director nu au participat în aceste zile la concursul de directori ai învățământului din Bolboși. În atare condiții, IȘJ va fi obligat să numească o persoană fără concurs.

Mobilier rustic..
Deși a fost numită la timp pentru a lua piept cu noua funcție, adică pe 11 august, noua directoare și-ar fi intrat în pâine pe 17 august, până atunci nesinchisindu-se să vină la muncă, își dau coate proprii săi subordonați. Nici din 17 august până pe 12 septembrie, Neghină nu a catadicsit să ia vreo măsură cu școlile care nu aveau mobilier. Drept urmare, elevii de la clasa zero, dar și clasele I-IV de la școala primară din Ohaba-Jiu, au avut parte de o surpriză neplăcută în prima zi când au revenit pe băncile unității de învățământ. Elevii însoțiți de părinți, au sesizat cu stupoare că nu au scaune la bănci, în timp ce mobilierul rămas era vechi și ponosit. Dascălii, rușinați, au luat legătura cu directoarea cerându-i ajutor. Replica lui Neghină a șocat, acesta indicându-le învățătoarelor să ia niște buturi din curtea școlii și să le așeze în clase în loc de scaune. Cadrele didactice s-au supus ordinului, așezând copiii pe buturugile de lemn. Părinții revoltați au fotografiat mobilierul școlar și au amenințat că se vor adresa IȘJ Gorj pentru explicații.
primaria-bolbosi-7Nu au făcut-o până ieri când au luat decizia să sesizeze Cotidianului “Gorjeanul” calitatea educației din Bolboși. Părinții au reclamat că directoarea Neghină, întrebată unde este mobilierul, ar fi spus că o să vină, cu mențiunea că ea credea că elevii nu vor sta în primele zile la școală.
“Nu se mai poate așa ceva! Mobilierul este vechi, copii se lovesc în el, iar, în prima zi de școală, elevii de 6-7 ani ne-au stat pe buturi. Că așa a vrut directoarea. Mai multă nepăsare și incompetență nici nu se putea”, a declarat un părinte.
Scaunele s-ar fi adus însă a doua zi; piesele de mobilier, cărate de la o altă școală, fiind la fel de uzate ca și băncile pe care învață trei clase de elevi.

Peste 40 de profesori, fără salarii
Nu numai elevii au de suferit pentru incompetența conducerii școlii, ci și dascălii peste 40 la număr, care au așteptat până luni ca să își încaseze salariile. Acestea li s-au acordat cu o întârziere de zece zile. “Nu cei de la primărie sunt de vină, ci cei care ne conduc. Nu este posibil să nu transmiți o situație cu salariile la primărie și să nu vezi că dascălii nu au salarii de zece zile”, a declarat unul dintre angajații școlii. Profesorii au probleme și de altă natură, o parte fiind defavorizați la ore, deși au venit la școală prin concurs.

Ișfan dispune anchetă
Cum directoarea școlii din Bolboși nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere legat de acuzațiile care i se aduc, pe telefonul școlii nerăspunzând ieri nimeni, și dorind să aflăm dacă problemele școlilor din Bolboși au fost sesizate la Inspectoratul Școlar Gorj, i-am solicitat un răspuns inspectorului general al IȘJ Gorj, Ion Ișfan.
“Nu am fost sesizat de problemele de la Bolboși, dar voi trimite acolo inspectorul de specialitate pentru a vedea dacă se confirmă. Directorul a fost numit în vară, după ce fostul nu a mai vrut să rămână pe post”, a declarat Ion Ișfan.
Părinții solicită ca trimișii IȘJ să verifice și de a fost închisă școala de centru, în timp ce elevii de acolo sunt obligați să facă orele la Bălăcești.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here