Se înlocuiesc certificatele de handicap

2214

De aproximativ o lună, Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH) – structură din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, responsabilă pentru evaluarea sau reevaluarea complexă a adultului cu handicap, a demarat procedurile în vederea înlocuirii certificatelor de handicap cu termen de valabilitate permanent, conform prevederilor H.G. nr.927/2016. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Gorj, zilnic se trimit sute de plicuri către gorjenii care trebuie să își înlocuiască certificatele de handicap.

Procesul de înlocuire a certificatelor de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, cu noile modele de certificate de încadrare în grad de handicap, nu presupune parcurgerea procedurii de evaluare şi, implicit, nici prezenţa persoanei cu handicap al cărei certificat va fi înlocuit la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Potrivit reprezentanților DGASPC, noile certificate le vor înlocui pe cele deţinute în prezent şi reprezintă documente oficiale. “Această procedură a fost demarată de mai bine de o lună. Zilnic, expediem sute de plicuri către persoanele din județ”, confirmă Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

Termen limită pentru înlocuirea certificatelor
Procedura de înlocuire ar trebui finalizată în 180 de zile. Conform legii 448/2006, pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.
Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap conform legii nr. 448/2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit Ordinului nr. 762 din 31/08/2007 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 885 din 27/12/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap. În cazul în care aveţi o încadrare în grad de handicap şi consideraţi că încadrarea nu este corectă, certificatul privind încadrarea în grupa de handicap poate fi contestat, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
În termen de 45 de zile de la această sesizare, în cazul în care nu primiţi răspuns ori consideraţi că răspunsul sau rezolvarea primită nu vă mulțumeşte puteţi să chemaţi comisia în instanţă – secţia contencios administrativ.
M.S.

2 COMENTARII

  1. Comisiile de evaluare au cerut,in alte judete abrogarea acestei absurditati legislative a inlocuirii certificatelor de handicap cu si mentinerea celor initiale mai ales ca art III din HG927/2016 incalca dispozitiile art59din legea organica 448/2006 iar o hg nu poate modifica o lege organica,oreglementare nu poate fi nici aplicata retroactive,sant peste200.000persoane cu handicap ireversibil,grav,sau accentuat trecute de varstele de pensionaresi care sant dejapensionate,mai mult dupa primirea noului formular el vatrebui depus la pensii ,la circa financiara etc,deci alte drumuri inutilel

    • Eu am primit certificat de handicap+2pagini pe care nu este bifat nici gradul,gravitatea,nici când sa te prezinți,1-2 ani,nici daca primești vreun leu,nici indicații de tratament,acte ptr. evaluare vreodată.Si am cancer,depresiune,diabet,hernie de disc leziuni meniscale cifoza si scolioza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here