Se îngroașă gluma! Încă un focar de pestă porcină africană, depistat la Borăscu

889

La finele săptămânii trecute, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prezentat situația actualizată privind evoluția focarelor de pestă porcină africană de la nivelul întregii țări.

Pesta porcină continuă să fie prezentă în gospodăriile gorjenilor, focarele active reușind să fie stinse cu greu de către autorități. Din păcate, săptămânal apare câte un nou focar în localitățile județului nostru, ultimul fiind depistat la Borăscu. ,,Ultimul caz de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Borăscu, sat Calapăru”, a declarat Robert Spînu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj. La data de 22 aprilie 2021 erau active un număr de 368 de focare de PPA, din care 9 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 137.332 de porcine.

Gorjul conduce în clasament
Potrivit situației prezentate de ANSVSA, Gorjul ocupă primul loc pe țară privind numărul focarelor active de pestă porcină africană, numărând nu mai puțin de 77 de focare, fiind urmat de județele Bihor și Sibiu cu câte 31 de focare active.
În intervalul 16 – 22 aprilie 2021 au fost înregistrate 9 focare noi de PPA: Județul Bihor – 2 focare; Județul Gorj – 1 focar; Județul Maramureș – 2 focare; Județul Satu Mare – 1 focar; Județul Sibiu – 1 focar; Județul Suceava – 1 focar; Județul Timiș – 1 focar. De asemenea, în același interval calendaristic, au fost stinse 38 de focare de PPA: Județul Argeș – 5 focare; Județul Arad – 20 focare; Județul Buzău – 1 focar; Județul Maramureș – 2 focare; Județul Satu Mare – 2 focare; Județul Timiș – 6 focare; Județul Vaslui – 2 focare. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here