Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu o situație gravă în carierele miniere din zona Rovinari și Jilț, unde, de mai bine de două săptămâni, nu există pază specializată. Furturile s-au intensificat semnificativ, iar polițiștii nu mai fac față acestui fenomen, care implică, potrivit unor surse, chiar angajați ai companiei.
Deși CEO a alocat un buget pentru instalarea unor camere de supraveghere, inițiativa a rămas doar pe hârtie. Anul trecut, CEO a inițiat o procedură de atribuire a contractului pentru proiectarea, executarea și punerea în funcțiune a unui sistem complex de supraveghere video, capabil să detecteze efracțiile atât pentru spațiile interioare, cât și pentru perimetrele exterioare ale obiectivelor din cadrul companie energetice. Trei oferte au fost depuse, însă procedura se afla în etapa de deliberare, conform ultimelor informații disponibile. În schimb, toate sediile companiei, inclusiv cel de la București sunt bine păzite, fiind dotate cu sisteme de monitorizare video. Cât privește paza cu firme specializate pentru ,,servicii de pază bunuri și obiective” CEO a diminuat semnificativ bugetele, astfel că societățile nu-și pot acoperi nici cheltuielile salariale cu personalul din posturile de pază și, în aceste condiții, nu mai sunt interesate de contractele cu compania.
Începând din luna ianuarie, compania a lansat o invitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru atribuirea contractelor de pază la mai multe exploatări miniere, precum UMC Rovinari, UMC Jilț, Cariera Husnicioara și UPRUM Rovinari. Totuși, din cauza valorilor estimate prea mici pentru aceste servicii, nicio firmă de profil nu a depus o ofertă.
În acest context, CEO a recurs la o soluție de avarie, utilizând personal retras din producție pentru supravegherea carierelor. Acest lucru a generat nemulțumiri majore, având în vedere deficitul de personal deja existent în aceste exploatări miniere. Supravegherea realizată de persoane neautorizate amplifică riscurile și vulnerabilitățile pentru activele companiei. Situația este atât de critică, încât polițiștii din zonele afectate au solicitat sprijinul conducerii IPJ Gorj, cerând suplimentarea filtrelor de control pentru a încerca să limiteze furturile. Problemele de pază și securitate par să accentueze un cerc vicios la CEO, iar soluțiile întârzie să apară. În acest context, susțin aceleași surse, compania energetică este într-o poziție dificilă, fiind presată să găsească rapid măsuri eficiente pentru protejarea bunurilor și a obiectivelor sale, în timp ce numărul furturilor din carierele miniere continuă să crească.
George Constantin