SE Craiova II, externalizată de CEO! Salariații se simt ,,exmatriculați” din companie

2785

Pe data de 21 august, liderilor de sindicat din CEO-Comisia de Negociere, li s-a prezentat planul de restructurare al companiei, ce prevede anumite închideri de capacități și externalizări. În 2023, conform planului respectiv, ce urmează să fie înaintat la Comisia Europeană, SE Craiova II va fi externalizată, sub patronajul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, urmând ca în viitor să se facă o asociere cu Primăria Craiova în ceea ce privește distribuția energiei termice către populație și către uzina Ford.

SE Craiova II are deja efectuat un studiu de fezabilitate și un proiect pentru construcția unui grup pe gaze în cogenerare, urmând să fie înaintat către UE pentru finanțare. În acest moment, urmare a acestui plan, CE Oltenia nu mai este interesată de construcția acestui grup la Craiova II și conform acestuia va construi un nou grup de gaze la SE Ișalnița și la SE Turceni, deși ambele sucursale nu au studii de fezabilitate în acest sens. Liderul de sindicat de la SE Craiova, Ion Vîlceanu, consideră, în atare condiții, că unitatea a fost discriminată în sensul necontinuării investiției anunțate la această structură a companiei. Acesta reamintește că, fosta conducere a companiei a venit împreună că ministrul Anton Anton, cu câteva luni în urmă, și a anunțat cu surle și trâmbițe investiția viitoare de la SE Craiova, investiție la care, conform planului de restructurare, s-a renunțat brusc de ea.

Întâlnire la Minister
În atare condiții, liderul de sindicat Vîlceanu a avut, marți, o întâlnire cu secretarul de stat pe Energie, Havrileț, cu consilierii ministrului Economiei și cu președintele Federației Univers, Nicolae Buzea, pe tema externalizării SE Craiova II. S-a depus în scris un document în care liderul de sindicat anunță acești oficiali despre stadiul investiției de la SE Craiova II și faptul că externalizarea afectează acest proiect și siguranța locurilor de muncă pentru 539 de salariați. Secretarul de stat Havrileț a promis, în timpul întâlnirii de la București, că în maxim două săptămâni va trimite către cei prezenți la discuțiile de marți un plan de măsuri în ceea ce privește funcționarea SE Craiova II după externalizare. Cei prezenți au fost asigurați de către Havrileț că investiția va continua la SE Craiova II pentru că este singura dintre sucursalele CEO care are documentație pentru investiția respectivă în formă avansată. Secretarul de stat a menționat că investiția în cauză se va continua din fondul de modernizare aflat la dispoziția Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Externalizare cu probleme
Liderul de sindicat Vîlceanu avertizează că externalizarea sau ruperea de CEO nu va fi ușoară și fără consecințe, adică va fi cu probleme din punct de vedere juridic și economic.
,,Eu și salariații pe care îi reprezint suntem rezervați, dar totuși optimiști în baza celor discutate, marți, la Ministerul Energiei. Avem o singură rugăminte către conducerea CEO.
Îi cere, să nu ne pună piedici în realizarea investiției și să ne asigure rezerva de cărbune pentru a funcționa și înainte și după externalizare pentru că, Craiova II asigură pe lângă curentul electric produs și energia termică necesară celor 50.000 de apartamente din Craiova, mai exact a aproape 200.000 de locuitori, energia termică pentru uzina Ford pentru funcționare la capacitate și încălzirea spitalelor, unităților de învățământ, militare din perimetrul orașului Craiova.Așteptăm cu interes planul de măsuri promis pentru SE Craiova II și ne rezervăm dreptul de a acționa legal, cu toate pârghiile de care dispunem, dacă aceste promisiuni nu se realizează. Asta, deoarece ne dorim ca SE Craiova II să funcționeze în continuare”, a declarat Ion Vîlceanu, liderul Sindicatului Liber Independent CET Craiova II.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here