Se caută „Manuscrisul de la Gorj”

729

dan mircea cipariu (3)Tinerii scriitori gorjeni sunt rugaţi ca, timp de o săptămână, să lase întunericul camerelor în care se refugiază pentru a scrie, participând la un atelier de scriere creativă.

Experienţa poate fi una definitorie în formarea acestora ca oameni de litere, având lângă ei doi tineri poeţi cunoscuţi, şi anume Dan Mircea Cipariu – preşedintele Secţiei de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti şi gorjeanul Andrei Novac, realizatorii proiectului.

Numit „Manuscrisul de la Gorj”, atelierul de scriere creativă nu are niciun alt scop decât acela de a da o şansă tinerilor scriitori să iasă în evidenţă, să muncească concret alături de doi „înveteraţi” ai fenomenului. “Ne propunem să oferim o scenă publică de exprimare şi afirmare pentru tinerii creatori din Gorj, liceeni şi studenţi. Să configurăm, astfel, o elită culturală şi artistică într-o vreme în care consumismul, tabloidizarea aspectelor intime ale vieţii şi virtualul ne îndepărtează pe foarte mulţi dintre noi de carte şi spiritualitate”, a declarat Dan Mircea Cipariu. La rândul său, poetul gorjean Andrei Novac explică motivul pentru care trebuie realizat un astfel de proiect: „Nevoia de a simţi pulsul poeziei este, cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care astfel de lucruri trebuie să se întâmple mereu. Desigur, în ce priveşte arta nu există niciodată vreo reţetă care să poată fi dată cuiva, mai cu seamă, fără talent, nu se poate face nimic. Dar arta, până să fie făcută, trebuie simţită, pipăită, cum ne-ar spune Nichita Stănescu, dacă ar fi aici fizic. Este, cu siuranţă, nevoia noastră de a descoperi poezia de mâine”. Cel ce se va dovedi a fi cel mai bun manuscris dintre lucrările tinerilor gorjeni va fi publicat şi va deveni manuscris gorj“Manuscrisul de la Gorj”. “Acest proiect are două etape: prima, între 12-16 iulie 2010, va urmări să realizeze câteva exerciţii de scriere creativă cu opt tineri gorjeni, creatori ce vor avea, la sfârşitul atelierului de scriere creativă, o lectură publică; a doua etapă se va derula în cursul lunii octombrie 2010, când cei opt tineri participanţi la atelierul de scriere creativă vor trimite spre jurizare câte un manuscris. Cel mai valoros dintre cele opt propuneri va fi declarat Manuscrisul de la Gorj şi publicat. Ne dorim ca acest proiect să fie dus până la capăt în fiecare an şi să putem, astfel, să legăm Gorjul de noi nume pentru o viitoare istorie a literaturii române”, a mai spus preşedintele Secţiei de Poezie – Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.

Cinci poezii reprezentative

Atelierul se va desfăşura în perioada 12-16 iulie, la Târgu-Jiu, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Tinerii care vor să participe trebuie să trimită cel mult cinci poezii pe adresa de e-mail andresnovac@yahoo.com, până la data de 9 iulie. În urma unei atente selecţii realizată de către scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Andrei Novac vor fi aleşi opt tineri poeţi gorjeni care, timp de trei ore pe zi, vor participa la acest atelier. Cei doi organizatori ai evenimentului au atras alături de ei alte două nume importante ale poeziei contemporane şi anume poetele Andra Rotaru şi Cornelia Maria Savu.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here