Dosarul „Șpagă la Primăria Bâlteni” se află înregistrat, de aproape un an, la Tribunalul Gorj, însă judecata încă nu a început, din cauza contestațiilor și a excepțiilor formulate de inculpați împotriva rechizitoriului. 11 volume conține dosarul de urmărire penală, în care s-au strâns probe despre modul în care a fost aranjat concursul la Primăria Bâlteni. Potrivit anchetatorilor, președinta comisiei de examinare a primit șpagă o brățară și cercei care valorau 1.800 de lei. Cinci persoane au fost trimise în judecată, printre acestea fiind și fostul primar al comunei, Vasile Vlăduleanu. Verdictul dat de Tribunalul Gorj, în decembrie anul trecut, prin care s-a constatat că nu există iregularități în actul de inculpare și s-a dispus începerea judecății, a fost contestat la Curtea de Apel Craiova, care a decis trimiterea cauzei spre rejudecare. După alte zece termene de judecată, în care s-a încercat inclusiv recuzarea unui judecător, după ce alți patru s-au abținut în a judeca dosarul, Tribunalul Gorj a stabilit termen pentru pronunțare peste nouă zile, când va decide dacă va începe sau nu judecata în acest caz.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj i-au trimis în judecată, pe 26 octombrie, anul trecut, pe Vasile Vlăduleanu, fostul primar liberal al comunei Bâlteni, Alina Diaconescu (angajată a DSP Gorj, președinta comisiei de concurs, șefă a asistenților comunitari), Irina Bivolu (membră în comisia de concurs) și pe Gabriel Constantin Păsărin (membru în comisia de concurs, fost funcționar la Primăria Bâlteni) pentru comiterea infracțiunilor de instigare în formă continuată la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, instigare la fals intelectual, complicitate la dare de mită, luare de mită și fals intelectual. Peste două luni, pe 22 decembrie, judecătorul de cameră preliminară a respins cererile și excepțiile formulate de doi dintre inculpați, respectiv de Vlăduleanu și Diaconescu, a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor şi a actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății.
Curtea de Apel Craiova a admis contestația acestora formulată împotriva deciziei Tribunalului Gorj și, la jumătatea lunii februarie a acestui an, a trimis cauza spre rejudecare. Au urmat alte termene de judecată la Tribunalul Gorj, după ce patru judecători, care pronunțaseră, anterior, soluții pe măsurile din dosar, s-au abținut, iar inculpații au încercat să-l recuze pe un alt magistrat, luni, 9 septembrie, judecătorii au decis să pronunțe un nou verdict peste nouă zile, în care să decidă dacă judecata poate începe.
În cazul unei soluții nefavorabile, este foarte posibil ca aceasta să fie contestată și dosarul să ajungă, din nou, la Curtea de Apel Craiova.
Faptele
Trebuie reamintit faptul că nouă persoane au fost trimise în judecată, în două loturi, pentru fapte de corupție și asimilate acestora comise la Primăria Bâlteni, în urma trucării unui concurs de angajare pe două posturi de asistent medical comunitar, care a avut loc în perioada 28 februarie – 2 martie 2023.
Procurorii au strâns probe care relevă faptul că în trucarea concursului a fost implicat fostul primar și angajați ai Primăriei Bâlteni, un funcționar din Primăria Rovinari și o angajată a DSP Gorj, două tinere pentru care fuseseră scoase posturile la concurs și mama uneia dintre acestea. Una dintre tinerele aspirate la postul de asistent medical comunitar este Teodora Emilia Diaconu, cu o experiență anterioară în coafură, nora liderului local al PSD, Pompilică Păunescu, ajutată la concurs de Gabriel Păsărin, dar și de fostul primar Vlăduleanu. Teodora Diaconu este moașa copiilor lui Păsărin.
Cealaltă candidată este Andreea Ionela Tudorache, sprijinită, la acea vreme, de primarul Vlăduleanu, care se afla în relații de prietenie cu mama tinerei, asistent șef la Spitalul Rovinari și consilier local din partea Pro-România.
Andreea Tudorache a fost ajutată și de o angajată a Primăriei Bâlteni pe postul de consilier la Taxe și Impozite, Irina Bivolu, fiica preotului din localitate, care a făcut parte din comisia de concurs. Prin intermediul său au fost distribuite subiectele și răspunsurile gata rezolvate. Potrivit probelor strânse de anchetatori, comisia de concurs a fost una formală, completată cu o asistentă comunitară din instituție și cu Alina Violeta Diaconescu, angajată a DSP, în calitate de președinte. Ancheta a fost instrumentată de ofițerii DGA, iar dosarul de urmărire penală conține 11 volume, în care s-au strâns probe despre modul în care a fost aranjat concursul. Trebuie spus că președinta comisiei de examinare a primit șpagă o brățară și cercei, obiecte care valorau 1.800 de lei, iar fostul primar Vlăduleanu a primit 500 de lei, după afișarea rezultatelor.
Claudiu Matei