Se aşteaptă reclasificarea – Niciun spital din Gorj nu mai are plan de conformare

139

Trei spitale din judeţul nostru au avut plan de conformare, la momentul clasificării. Toate cele trei unităţi şi-au îndeplinit criteriile necesare pentru a rămâne în categoriile respective, fără plan de conformare. La ora actuală se lucrează la un nou ordin de clasificare a spitalelor, vechiul act normativ nefiind atât de bun cum se spera. Unităţile spitaliceşti vor fi reclasificate, după criterii corecte, potrivit oficialilor din Sănătate. Bugetele alocate spitalelor în baza clasificării actuale nemulţumeau profund managerii acestora.

La nivelul judeţului nostru, majoritatea unităţilor sanitare sunt în categoria IV, care presupune „un nivel de competenţă bazal şi deservirea populaţiei pe o rază administrativ-teritorială limitată. Gradul de complexitate al afecţiunilor este unul mic”. Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimriescu” din comuna Runcu a fost încadrat în categoria V, ultima categorie, oferind „servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative”. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este în categoria III, la fel ca şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. Iniţial, Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti a fost încadrat în categoria III cu plan de conformare, iar spitalele din Motru şi Rovinari au fost în categoria IV cu plan de conformare. La ora actuală, niciunul nu mai are plan de conformare. „Toate spitalele din Gorj sunt fără plan de conformare”, confirmă Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Această clasificare a fost făcută pe baza vechilor criterii, creând nenumărate nemulţumiri. Modificarea ordinului privind clasificarea unităţilor sanitare cu paturi era necesară, în opinia noului ministru al Sănătăţii, dar şi al directorilor de spitale şi al sindicatelor din sănătate.

Boeriu: „Este necesară reclasificarea spitalelor”
În opinia directorului DSP Gorj, reclasificarea spitalelor este mai mult decât necesară. „Se vorbeşte de o nouă clasificare, pe care ministrul Sănătăţii o consideră necesară. Şi eu cred că este necesară reclasificarea spitalelor pentru că acele criterii nu au fost bine făcute şi trebuie găsite alte criterii pentru ca banii să fie alocaţi aşa cum trebuie, adică să ajungă mai multe fonduri acolo unde şi complexitatea actului medical este mai mare”, explică Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
În noul proiect, competenţa va fi definită pe criterii mai corecte şi atunci şi clasificarea spitalelor va fi alta. Trebuie făcut de aşa manieră ca atunci când un spital reuşeşte să îndeplinească acele criterii, automat să treacă la nivelul respectiv. Deocamdată nu se ştie când se va face reclasificarea, dar se ştie că ea este dorită de toţi actorii din sistemul sanitar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here