Se aşteaptă banii pentru angajaţii centrelor de permanenţă

133

cjas interior (5)Medicii şi asistentele care lucrează în centrele de permanenţă din judeţul Gorj aşteaptă să-şi primească banii pentru activitatea desfăşurată în luna septembrie. Încă nu se ştie când vor veni banii pentru plata acestora, dar reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spun că de regulă vin în ultimele zile ale lunii.

 

Până la sfârşitul acestei luni medicii şi asistentele care lucrează în centrele de permanenţă ar trebui să-şi primească banii aferenţi lunii septembrie. Deşi luni este ultima zi din octombrie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj nu a primit nici un ban pentru personalul medical din centrele de permanenţă. „Încă nu s-au făcut plăţile pentru medicii din centrele de permanenţă. De regulă aceşti bani vin în ultimele zile ale lunii. Sperăm să vină cât mai repede, deşi la ora actuală nu ştim nimic concret”, a spus Daniel Şurlea, director adjunct al CJAS Gorj. Acesta mai spune că circuitul banilor pentru cadrele medicale din centrele de permanenţă se face prin mai multe instituţii şi nu poate depinde de CJAS rezolvarea acestei probleme. „Ministerul Sănătăţii trimite banii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de acolo ajung la casele judeţene şi de la acestea la centrele de permanenţă. Noi nu putem controla venirea lor. Nici cei de la casa naţională nu ştiu când ni-i vor da, pentru că nu i-au primit încă de la minister”, a explicat Şurlea.

Din octombrie, avem şapte centre de permanenţă

Până la 1 octombrie, la nivelul judeţului nostru au funcţionat cinci centre de permanenţă, în localităţile: Cătune, Mătăsari, Peştişani, Logreşti şi Samarineşti. În ele îşi desfăşoară activitatea 32 de medici. Începând cu data de 1 octombrie, încă două centre de permanenţă şi-au început activitatea, pe raza judeţului Gorj. Acestea sunt în localităţile Turburea şi Prigoria. Astfel, încă 15 medici se adaugă celor 32 care deja lucrează în centre. “La Turburea şi Prigoria au intrat în funcţiune centre de permanenţă de la 1 octombrie. Pentru acestea am cerut deja o suplimentare a bugetului de la CNAS şi e vorba de 540 milioane lei vechi până la sfârşitul anului. Începând cu 1 octombrie numărul medicilor din centrele de permanenţă va fi de 47, de la 32 câţi erau până la acea dată”, a menţionat Daniel Şurlea, director adjunct al CJAS Gorj.

Plata se face în funcţie de orele lucrate

Actualmente, pentru plata medicilor care lucrează în centrele de permanenţă din Gorj se alocă, în medie, aproximativ 70-75.000 lei. După începerea activităţii celor două noi centre vor fi necesari în jur de 100.000 lei lunar, potrivit reprezentanţilor CJAS Gorj. Cuantumul sumelor primite de cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Astfel, pentru medici contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este 8 lei. În plus, “medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, medicul respectiv, care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră, pentru acoperirea cheltuielilor administrative”, afirmă Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Se pregăteşte înfiinţarea de centre de permanenţă la Crasna şi Tismana

Pe lângă cele şapte centre de permanenţă care funcţionează la ora actuală în judeţul nostru, alte două localităţi doresc să aibă pe teritoriul lor astfel de centre. „Avem informaţii că se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă la Crasna. Vom face o adresă către Direcţia de Sănătate Publică Gorj să vede ce documente s-au depus în acest sens pentru ca ulterior să verificăm dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare înfiinţării şi funcţionării centrului. De asemenea, am înţeles că şi Tismana face demersurile pentru deschiderea unui centru de permanenţă; acolo s-a mai încercat înfiinţarea unuia şi au apărut ceva probleme de natură organizatorică şi se pare că acum s-au rezolvat şi se doreşte înfiinţarea centrului de permanenţă. La fel ca şi în cazul celui de la Crasna, şi la Tismana vom verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare în vederea înfiinţării şi funcţionării centrului de permanenţă”, a precizat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. În localităţile unde sunt centre de permanenţă va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here