Se apropie noua campanie de vaccinare împotriva gripei

305

În următoarea perioadă se realizează catagrafia necesară pentru campanie de imunizare antigripală din acest an. Rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani, însă medicii pun accent pe importanţa prevenirii îmbolnăvirii, recomandând administrarea vaccinului.

Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, cei care suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar vor fi imunizaţi cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală din această toamnă.
Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de cadre medicale, bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide şi copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj spune că „este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei curăţenii corporale riguroase. În această perioadă, este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar”.
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Peste 26.000 de doze, solicitate de DSP Gorj anul trecut
Pentru campania de vaccinare antigripală de anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a solicitat nu mai puţin de 25.648 de doze de vaccin antigripal. În judeţul nostru, au ajuns două tranşe de vaccinuri, una de 1.420 de doze, alta de 4.130 de vaccinuri. „Pentru campania din acest an am solicitat 25.648 de doze de vaccin antigripal. Am primit 5.550 de doze, în două tranşe. Din fericire, în acest sezon, la nivelul judeţului Gorj nu am avut niciun caz de gripă confirmat”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Vaccinul antigripal s-a adresat tuturor cetăţenilor, însă această campanie a vizat, cu precădere, anumite categorii de persoane.
Conform metodologiei, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani. Campania de imunizare s-a derulat prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here