Sculpturile lui Maxim Dumitraș, la Târgu-Jiu

511

Iubitorii de artă pot admira, timp de o lună, la Muzeul Județean Gorj, o impresionantă expoziție de sculptură ce poartă semnătură artistului Maxim Dumitraș.

Expoziția a fost vernisată, vineri, ca parte a manifestărilor dedicate lui Constantin Brâncuși. Despre Maxim Dumitraș și lucrările sale au vorbit artistul Vlad Ciobanu și criticul Pavel Șușară.

maxim dumitras (9)“Întâlnirea cu Maxim Dumitraș, în orice formă s-ar petrece, este un eveniment. (…) Cu atât mai mult o expoziție ca aceasta, care reprezintă o sinteză a unei munci de zeci de ani în care pot fi găsite ipoteze și de lucru și reușite. Se pot vedea în această expoziție veriga, ciclul veșmântului și ciclul încercuirilor.

maxim dumitras (12)Din punctul meu de vedere, nota comună este asumarea unui spațiu, cu toate funcțiile pe care le prezintă asta, cu toate inserțiile de transcendental și cu toată puterea de a conecta energiile noastre, ale celor de aici, cu energiile cele înalte. (…)

maxim dumitras (6)Toate lucrările lui Maxim Dumitraș sunt încărcate de această străduință de a face principiul sensibil, de a-l face vizibil, de a-l aduce la nivelul privirii. (…) În toate sculpturile lui se simte o liniște, o putere de a se bucura de această lume, o încercare bucuroasă de a o descifra și de a se înscrie cu smerenie în această realitate pe care o avem”, a spus Vlad Ciobanu.

maxim dumitras (1)La vernisaj a participat și Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român. “Maxim Dumitraș merită lucruri care nu sunt simplu de realizat.

maxim dumitras (27)El ar trebui să fie la Londra, la Roma, să fie în locurile cele mai importante din lume ori lucrul acesta nu se realizează simplu. (…) Trebuie să intre pe ușa din față, nu să apară într-o expoziție pe care o plătește o instituție de stat din România.

maxim dumitras (43)Noi știm care sunt drumurile, o să trebuiască să le parcurgem cât mai repede și să nu renunțăm pentru că secretul reușitei lui Dumitraș se ascunde în el însuși. El e (…) tot timpul încărcat de energii pozitive. Tot ce face de ani de zile este semn al acestei combustii care continuă datorită felului lui de a fi. El atinge o treaptă a transcendenței către modernitate pe care nu o poți altminteri transmite”, a spus acesta.

maxim dumitras (41)Expoziția va rămâne la Târgu-Jiu timp de aproximativ o lună de zile, după care se va întoarce acasă. Cei care doresc să admire lucrările sculptorului sunt așteptați la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”.
R.L.

maxim dumitras (38) maxim dumitras (33)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here