Sculpturi şi picturi de top, la linia de finish a „Brâncuşiana 2015”

363

Ediţia din acest an a Simpozionului Internaţional de Arte Vizuale Brâncuşiana a ajuns la final. 12 sculptori şi pictori de talie naţională şi internaţională au îmbogăţit patrimoniul cultural al municipiului Târgu-Jiu cu opere de vastă valoare.

Brancusiana 20Tabăra de Pictură „Iosif Keber” şi Tabăra de Sculptură au fost cele două componente care au alcătuit Simpozionul Brâncuşiana 2015. Locaţia pentru Tabăra de Sculptură a fost la Târgu-Jiu, pe Digul Jiului, iar Tabăra de Pictură “Iosif Keber” a avut loc în staţiunea Rânca. Evenimentul Brâncuşiana 2015 a adus la Târgu-Jiu un număr de 12 sculptori şi pictori, de talie naţională şi internaţională.
Brancusiana 50“Cu vernisajul taberelor de sculptură şi de pictură punem astăzi (n.r. ieri) punct Simpozionului Internaţional de Arte Vizuale Brâncuşiana 2015. Operele realizate în Tabăra de Sculptură sunt donate de către artişti Primăriei Târgu-Jiu şi vor fi amplasate pe Insuliţa de pe Jiu. Acum se fac dosarele pentru avizare şi apoi vor fi amplasate pe locurile pe care artiştii şi le-au ales singuri”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.

Brancusiana 30Premii în bani şi diplome
Artiştii au fost premiaţi de către organizatori cu diplome de participare şi premii în bani. Totodată, aceştia au primit asigurarea că picturile şi sculpturile realizate de ei vor fi amplasate astfel încât să fie vizualizate de un număr cât mai mare de iubitori de artă. “Participanţii primesc diplome de participare. Artiştii din Tabăra de Sculptură vor primi fiecare suma de 1.500 euro, iar pentru pictori se va aloca suma de 500 euro de fiecare. Au fost trei săptămâni de muncă intensă în ambele tabere. Cel mai important în acest simpozion este că, nu atât donaţia pe care o fac şi operele care vor rămâne la Târgu-Jiu îmbogăţind patrimoniul oraşului, ci faptul că, în acest timp, ne-am câştigat nişte buni prieteni, am aflat multe lucruri. Fiecare a venit cu o idee şi şi-au îmbunătăţit-o pe parcurs. (…) Blocurile de marmură aduse în tabără au fost folosite în întregime”, a precizat Strâmbulescu.

Brancusiana 40Picturi de vastă valoare
În cadrul celei de-a cincea ediţii a Taberei de Pictură “Iosif Keber”, artiştii plastici au realizat câte două picturi de fiecare. Creaţiile acestora au fost aşternute pe pânze în staţiunea Rânca. “Vernisăm a cincea ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură Iosif Keber; o ediţie în care au fost invitaţi 6 artişti plastici. Am fost curatorul acestei tabere şi am avut onoarea să lucrez cu încă cinci artişti de talie europeană, cu CV-uri impresionante. Lucrările pe care le-am realizat în această tabără sunt de dimensiuni mari. De la începutul taberei, s-au stabilit nişte obiective care s-au şi realizat: artiştii vor lăsa 12 lucrări, pentru că au făcut câte două fiecare, lucrări de valoare plastică, iar, în al doilea rând, oraşul Târgu-Jiu, staţiunea Rânca, pot fi promovate ca obiective turistice. Nu este neglijabil şi popularizarea numelui lui Iosif Keber pentru că este un pictor mare şi este păcat să nu se evoce în continuare personalitatea sa, pentru a nu se uita imaginea acestui mare artist al secolului XX”, a declarat Vasile Fuiorea, curatorul Taberei de Pictură Iosif Keber. Evenimentul Brâncuşiana 2015 a fost realizat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea “Constantin Brâncuși” și Muzeul Județean Gorj.
Izabella Molnar

Brancusiana 90

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here