Sculptură brâncuşiană, vândută la New York pentru 71 de milioane de dolari

324

Potrivit presei de peste Ocean, o sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, care reprezintă un portret stilizat al lui Nancy Cunard, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) la o licitaţie organizată marţi de casa Christie’s la New York şi a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român.
Trei colecţionari au licitat pentru această sculptură din bronz polizat, o lucrare intitulată „La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”. Opera de artă are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură. Extraordinara lucrare „La Jeune fille sophistiquée” este singurul exemplar în bronz al portretului stilizat făcut de Brâncuşi scriitoarei şi activistei anglo-americane Nancy Cunard. Lucrarea păstrează stilul original al artistului – sculptura în marmură – un factor extrem de important, având în vedere câtă importanţă acorda Brâncuşi interacţiunii dintre materiale, subiecţii săi sculpturali şi piedestalele pe care le aşeza.
Brâncuşi a întâlnit-o pe Nancy Cunard în 1923 prin poetul dadaist Tristan Tzara.
“Totul în ceea ce priveşte comportamentul ei, îşi aminteşte Brâncuşi, arăta cât de sofisticată era la acea vreme”. Cunard nu i-a pozat niciodată lui Brâncuşi şi a aflat după mai mulţi ani că artistul a sculptat o figură care-i poartă numele.
Potrivit casei Christie’s, opera de artă a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane în valoare de 190.000 de dolari.
Sculptura vândută marţi seară a fost scoasă la licitaţie de cei trei copii ai colecţionarilor americani Elizabeth şi Frederick Stafford.
Cuplul a achiziţionat sculptura în 1955 direct din atelierul parizian al lui Brâncuşi contra sumei de 5.000 de dolari. În ultimii 40 de ani, această sculptură a fost expusă – în virtutea unui acord de împrumut prelungit – la Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a aceleiaşi lucrări, realizată din lemn, se află în posesia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.
În mai 2017, un bronz al artistului român, realizat în 1913 şi intitulat “La Muse Endormie”, a fost vândut de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari, stabilind precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here