Scriitorul Alexandru Doru Şerban, premiat pentru cartea închinată Revoluţiei din ‘89

427

Picture 297Scriitorul Alexandru Doru Şerban, nominalizat în prezent şi la titlul de ,,Gorjeanul anului”, a primit o nouă distincţie. El a fost premiat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România, ca urmare a cărţii sale închinate Revoluţiei din decembrie 1989 din judeţul Gorj.

Cartea cuprinde mărturiile participanţilor la evenimentele din decembrie 89 din judeţul nostru şi fotografii-document.

Autor a 40 de cărţi, scriitor sensibil cu înclinaţii poetice dedicate satului, copiilor şi etnicilor rromi, cercetător etno-folcloric de substanţă, editor apreciat, umorist şi organizator al unor evenimente închinate umorului gorjenesc şi la rândul său personaj de carte, Alexandru Doru Şerban a primit o nouă distincţie care îl onorează. ,,Este un premiu care mă bucură, este unul naţional, este premiul Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Picture 304acordat pentru tipărirea cărţii «Revoluţia din decembrie 1989 în judeţul Gorj». Este o carte documentară care, zic eu, că va face istorie, întrucât este cartea unui moment istoric important derulat în judeţul nostru. De asemenea, este, dacă vreţi, o oglindă prin destăinuiri a perioadei din decembrie 1989 şi a primelor zile din ianuarie, până la statornicirea organelor care au preluat conducerea după Revoluţia, care în Gorj, a fost una «de catifea»”, a declarat scriitorul Al. Doru Şerban.

Senatorul Greblă, personaj de carte

Alexandru Doru Şerban a muncit mult pentru elaborarea cărţii care a ieşit de sub tipar anul trecut, în aproape 1000 de exemplare. ,,Când am pornit la documentarea acestei cărţi m-am gândit să nu las să treacă istoria pe lângă noi. Şi, aşa cum spuneam, este o carte scrisă şi din documente care s-au mai păstrat din zilele acelea dar şi din destăinuirile participanţilor la Picture 308evenimentele din 1989. De aceea a fost nevoie să discut cu militarii care au asigurat ordinea în Piaţa Revoluţiei, a trebuit să discut cu participanţii care au contribuit la schimbarea puterii în judeţul nostru şi aici m-aş referi la viitorii oameni politici, din perioada aceia, Toni Mihail Greblă, Scarlat Iriza şi la ceilalţi care s-au implicat, Gheorghe Mărculescu Caralicea, la ceilalţi oameni. Am destăinuirile unor participanţi din Piaţă şi de la balconul Prefecturii, chiar am primul cuvânt rostit de la Balcon, în facsimil”, a menţionat Şerban.

Vorbe de la Balcon

Cele rostite în balconul Prefecturii Gorj au fost impregnate în cartea scriitorului gorjean, ca şi personajele care au urcat pe marea scenă a revoluţiei române, la Târgu-Jiu, astăzi, mai puţin cunoscute de generaţia tânără. Cartea creionează însă fidel atmosfera acelor zile tulburi, în actuala Piaţă a Prefecturii acum atât de liniştită, dar martoră atunci la revoluţia ,,de catifea” din judeţul Gorj. În balconul Prefecturii, de unde atunci se condamna regimul comunist, nu a mai urcat nimeni de foarte mult timp, dar acest lucru, nu a împiedicat construcţia să intre în istorie.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here