Şcolile nimănui, distruse de neglijenţa primăriei!

445

foto predo 2În anii aceia pe care nevolnicii îi înjură, ca fiind ai comunismului, s-au construit totuşi multe şcoli. Unele mai există şi acum, deşi nu sunt folosite. Educaţia era gratuită. Pentru ea, fie şi ateistă sau propagandistică, statul avea nevoie de şcoli. A dispreţui otova tot ce s-a clădit atunci, bun sau rău, e o mare greşeală.

Cu câtăva vreme în urmă, am tras un semnal de alarmă în legătură cu o şcoală din satul Seuca, aparţinând comunei Peştişani. Învăţătorul satului, din 1951până-n 1996, şi directorul de până la pensionarea sa, pe numele său Eugeniu Brânzan, s-a bătut cât a putut s-o păstreze. În folosul comunităţii. În anul 1996, cele două săli de clasă şi cancelaria, plus holul aveau patru sobe funcţionale. Au învăţat acolo generaţii de elevi ai claselor I-IV. Totul era bine întreţinut. Nu mai reiau toată situaţia prezentată în Gorjeanul din 27 iulie. Şi nici revenirea, din 5 octombrie, când ceream “Opriţi demolarea şcolii din Seuca!”

Să nu credeţi, care cumva, că Primăria Peştişani a intervenit în vreun fel. Cu date lămuritoare. Este vorba despre o clădire construită pe banii statului, iar cetăţeanului respectiv, care-a revendicat terenul şi s-a trezit proprietar de şcoală nu i s-a opus o Primărie responsabilă. Deşi există martori care susţin că acestuia i s-a dat un teren în schimb, la Hobiţa, Primăria Peştişani se spală pe mâini, ca Pilat din Pont, şi susţine că i-a dispărut Arhiva. Aşa că omul cu pricina, având exacerbat simţul proprietăţii, un ins încăpăţânat a câştigat în instanţă terenul şi mai are, în plus, o şcoală. Cu care nu are ce face. Tot Primăria Peştişani va fi obligată s-o demoleze, evident, pe banii contribuabililor. Cum s-a apărat, dacă s-a apărat, Primăria în procesul cu insul? În niciun fel.

Vinerea trecută, pe la orele prânzului, cu chiu cu vai, am reuşit să-l întâlnesc pe primarul Florin Pavel. Nu era în biroul său de primar al comunei Peştişani, un birou încuiat, ci l-a găsit pe mobil secretara sa, doamna Porumbel. Mi-a îndrugat verzi şi uscate, cum că omul are acte şi Primăria nu poate face nimic. Ştia că săptămâna trecută fusese recursul acelui proces. Iar primăria are şi o juristă capabilă, Mariana Blendea. Şi care-i rezultatul? Ce-a decis instanţa? “Nu ştiu, s-o întreb pe secretară”. Numai că n-a întrebat-o şi a rămas să ne vedem a doua zi. Una încărcată pentru un primar superocupat. Cu o cununie la ora 10, după care era convocat de familie la Moşii de iarnă. Iar el, căruia i-a decedat tatăl anul acesta, nu putea lipsi de la cimitirul comunei Peştişani. Unde-am fost şi eu, dar tot nu ne-am întâlnit. Deh, cimitirul era mare. Lume multă, oameni puţini!

Promisese că sună. Doar că, al fel ca toţi cei ajunşi într-o funcţie, primarul Florin Pavel nu găseşte că e cazul să se şi ţină de cuvânt. M-a sunat, la fel cum v-a sunat şi pe dumneavoastră Crin Antonescu. Şeful lui de partid.

Să avem răbdare. Până când? Măcar până la viitoarele alegeri. Că şi celor din Seuca le promisese, în campania electorală din 2008 că le asfaltează satul. Numai că, de atunci, n-a mai călcat pe acolo să se-ntâlnească cu sătenii.(La resfinţirea bisericii, anul trecut, preotul Marian Paraschiv a dat o masă şi a fost prezent). Nu de ruşine n-a mai dat ochii cu sătenii, ci probabil din lipsă de interes. Seuca n-are decât drumuri proaste, podeţe ce se dărâmă şi numai 100 de votanţi!

Consilierii lui de încredere, liberali adică, susţin că primăria ar fi băgat 100 de camioane cu pietriş pe drumul Hobiţa-Seuca. Localnicii Simion Blendea şi Gheorghe Brânzan-Dârjan spun, în schimb, că s-au pus doar trei maşini de piatră şi atât.

P.S. Tot la Peştişani mai există o şcoală veche, ce se huruie sub ochii tuturor primarilor de după 1990. Şi tot la Peştişani, în Dealul Manilor, exista o şcoală pentru ţigani. Numai că ţiganii au, spre deosebire de săucani, mulţi copii. Pe care microbuzul primăriei Peştişani îi duce şi-i aduce zilnic la Şcoala generală Peştişani. Iar fosta şcoală primară din Dealul Manilor, deşi este pe terenul profesorului Ion I. Blendea-Neagu, care achită impozitele, e locuită de ţigani. Băgaţi acolo de fostul primar D. Tabacu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here