Școlile din toată țara, închise pentru 30 de zile. Mii de elevi din Gorj, fără echipamente sau acces la Internet

1249

Activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ au fost suspendate, la nivel național, pentru cel puțin 30 de zile, cursurile urmând să continue în sistem on-line. Mii de elevi din județul Gorj nu vor putea însă să participe la aceste cursuri online, cel puțin deocamdată, deoarece nu au acces la echipamente și Internet. Până când aceste probleme se vor rezolva, elevii aflați în această situație trebuie să se bazeze pe profesori pentru a primi acasă materialele didactice necesare pentru a continua să învețe.

Începând de astăzi, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor se suspendă în toată țara. Potrivit ordinului ministrului Educației și Cercetării, timp de 30 de zile, cursurile se vor desfășura în sistem on-line, conform Metodologiei-cadru privind activitățile didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. În ordinul privind suspendarea cursurilor se mai precizează însă și că, în cazul în care activitățile nu se pot desfășura conform prevederilor de mai sus, ,,inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet”. În Gorj, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean, în această situație se află mii de elevi. ,,La nivelul județului Gorj dintr-un total de 47.299 de elevi, 36.202 au acces la Internet, iar 3.796 nu au. În ceea ce privește echipamentele necesare participării la cursurile online, 1.756 de elevi au calculator, 6.846 au laptop, 25.490 au smartphone, 1.376 au tablete, iar 4.531 nu au niciun fel de dispozitiv”, a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Potrivit acesteia, în vederea asigurării necesarului de tablete pentru elevii din județ, Inspectoratul Școlar Județean a solicitat oferte în acest sens din partea firmelor; ofertele depuse sunt acum analizate în comisia de evaluare.

Anisie: ,,Copiii care nu au acces la Internet vor primi acasă, de la profesori, materiale didactice”
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a prezentat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, o serie de măsuri luate la minister pentru trecerea totală la învățământ online. O parte dintre ele îi vizează pe elevii fără acces la internet sau tablete. ,,Primele peste 64 de mii de tablete au ajuns deja la elevii din mai multe județe. Săptămâna viitoare vor fi livrate restul de până la 82.000. Atât ministerul, cât și operatorii care au câștigat licitațiile organizate de ONAC fac toate eforturile ca toate cele 250.000 de tablete să ajungă la copii până în decembrie. Situația la nivel mondial este una extrem de nefericită. Nevoia este mare peste tot în lume. Vă asigur că facem toate eforturile! Copiii care nu au acces la Internet vor primi acasă, de la profesori, materiale didactice pentru a asigura continuitatea învățării. Avem exemple de bune practici excepționale în fiecare județ, de la cadre didactice dedicate, pe care le voi face publice, începând cu săptămâna viitoare, pentru că merită să devină exemplu. Tezele nu se mai susțin în acest an școlar, ele fiind înlocuite cu evaluări sumative”, a scris ministrul Educației. În ceea ce privește cadrele didactice, aceasta a anunțat: ,,Toți profesorii care au nevoie de îndrumare pentru învățarea online vor beneficia, începând de marți, de webinarii, pentru fiecare materie, coordonate de experți din minister. Toate resursele pentru adaptarea la învățarea online, pentru fiecare materie, sunt postate pe http://educatiacontinua.edu.ro. Aici, cadrele didactice beneficiază de informații și tutoriale privind organizarea procesului de predare-evaluare în mediul online și nu numai (tutoriale video-resurse web pentru predare și testare etc). De săptămâna viitoare, vom organiza, la nivel de județ, un telverde pentru profesori, elevi și părinți, unde vor fi răspunsuri și soluții la probleme punctuale”. Ministrul Educației a mai făcut și un apel către toți inspectorii să verifice realizarea orelor online conform orarului și programei, rugându-i totodată pe directorii de unități de învățământ să acționeze în consecință în cazul în care un cadru didactic refuză să își țină orele.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.