Şcolile din Gorj, supravegheate de poliţişti şi jandarmi

185

Poliţiştii şi jandarmii gorjeni vor asigura şi în anul şcolar 2012-2013 măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţ.

În contextul începerii anului şcolar la data de 17 septembrie, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a dispus luarea măsurilor specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. În şcoli au fost prezenţi peste 250 de poliţişti de ordine publică, în timp ce poliţiştii rutieri au asigurat fluenţa traficului rutier în zonele adiacente. De altfel, pe tot parcursul anului şcolar, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor. „Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, pentru o mai bună comunicare şi cunoaştere a problematicii cu care elevii şi cadrele didactice se confruntă, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea victimizării în rândul elevilor, la fiecare şcoală a fost desemnat câte un poliţist. Datele de contact vor fi afişate la loc vizibil, în fiecare şcoală, astfel încât să fie facilitată legătura cadrelor didactice, elevilor şi chiar a părinţilor, cu poliţiştii, asigurându-se astfel o intervenţie promptă în cazul evenimentelor în care aceştia sunt implicaţi”, a precizat Romina Dochian, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Potrivit acesteia, echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor şi vor supraveghea în permanenţă traseele de deplasare a elevilor. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate, de poliţie rutieră şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi. Astfel, poliţiştii vor fi prezenţi în instituţiile de învăţământ pentru a oferi elevilor sfaturi şi recomandări preventive, care să îi ajute să-şi protejeze bunurile şi integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi. Totodată, se vor desfăşura acţiuni de prevenire a abandonului şi absenteismului şcolar, în colaborare cu cadrele didactice şi reprezentanţii organizaţiilor de părinţi.

Jandarmii vor patrula în zona şcolilor
Echipa de intervenţie a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu” Gorj, patrule de jandarmi dar şi alte echipaje de la structurile teritoriale vor desfăşura activităţi de prevenire a comiterii de fapte antisociale în zona instituţiilor de învăţământ şi în vecinătatea acestora şi vor asigura un climat de ordine şi siguranţă în rândul elevilor şi al personalului didactic, astfel încât procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii normale. „Recomandăm elevilor şi personalului didactic din instituţiile de învăţământ să se adreseze cu încredere jandarmilor şi să semnaleze abaterile de la regulile de convieţuire socială, orice încălcare a legii, comportamentele neadecvate, pentru a fi mereu în siguranţă. Plecând de la deviza noastră ,,Jandarmeria – o forţă pentru securitatea ta!” ne-am propus un obiectiv, şi anume ca elevii să nu devină victima agresiunilor, a comportamentelor antisociale şi deviante, precum şi a manifestărilor infracţionale şi contravenţionale. Acest deziderat putem să-l realizăm printr-o bună comunicare cu colectivul cadrelor didactice şi cu elevii, prezentând consecinţele care rezultă în cazul comiterii de contravenţii şi infracţiuni şi numai împreună putem să reuşim prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în şcoli”, a declarat Alin Ivan, purtător de cuvânt al IJJ Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here