Școala s-a mutat la mall! Pentru o zi!

545

Aglomerație maximă de elevi, sâmbătă la prânz, la mall-ul din Târgu Jiu, aceștia venind aici nu pentru a prinde vreo ofertă specială la vreunul din magazinele de haine, ci pentru a afla ofertele pe care le au liceele pentru absolvenții claselor a opta. La mijlocul lunii viitoare vor avea loc examenele de capacitate și absolvenții sunt deja pe ultima sută de metri nu doar cu învățatul, ci și cu alegerea opțiunilor pentru viitoarele cursuri pe care le vor urma. În acest context, Inspectoratul Școlar a decis să schimbe sălile de sport în care organiza în anii trecuți astfel de întâlniri cu holul aproape neîncăpător de la mall, aici tinerii venind cu mult mai mult drag. Ba, cei mai mulți au venit și cu părinții pentru că, astfel, au împușcat doi iepuri dintr-un foc, au aflat atât ofertele liceelor, dar au putut merge apoi și la cumpărături.
„E o idee foarte bună. Am băiatul care termină acum clasa a opta și e foarte bine gândită treaba asta. Locația nu mai comentăm că e foarte bine aleasă, ne place și nouă și copiilor, iar despre ofertele liceelor e foarte deșteaptă treaba că în câțiva zeci de metri poți să vezi tot ce oferă fiecare în parte. Ne place foarte mult cum a fost gândit totul, felicitări organizatorilor”, a spus unul dintre părinții prezenți la mall. Copiii au fost și ei foarte încântați, mai ales că unii au aflat acum pentru prima dată despre existența unor licee și în alte locuri din județ decât Târgu-Jiu sau Motru, de exemplu. „Am văzut că e liceu la Turburea sau la Bumbești Jiu. Nu știam despre ele. Oricum nu mă interesează să mă duc acolo, dar cred că pentru copiii din acele zone sunt binevenite. Eu am planuri pentru Târgu Jiu, pentru „Ecaterina”, spre să iau și să stau liniștit apoi toată vară”, ne-a mărturisit unul dintre absolvenții de gimnaziu.
În timp ce părinții și copii s-au bucurat de acțiunea respectivă și inspectorul general Ion Ișfan a avut motive de satisfacție. Chiar dacă colegii din politică au ignorat acțiunea și nu au onorat invitațiile, acesta l-a avut de partea sa pe Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, unitate care finanțează cu peste un milion euro în următorii ani câteva clase profesionale ce vor pregăti viitorii angajați din minerit și energie. Inspectorul general afirmă că școlile pregătesc specialiștii de care are nevoie CEO, mai ales că vârsta medie a angajaților din complexul energetic este tot mai înaintată. Absolvenții de gimnaziu, care se hotărăsc să devină sudor, lăcătuș sau ce se mai cere prin minerit pot primi și bani dacă se țin de școală și vor să învețe o astfel de meserie. „Un tânăr care merge în învățământul profesional dual primește 400 de lei lunar, 200 de la Guvern și 200 de la agentul economic, CEO în cazul nostru, plus premii și burse de merit, primesc și casă și masă, dacă nu sunt din localitatea unde se înființează clasa și li se oferă și rechizite gratuite, plus echipament de protecție. După cei trei ani de cursuri li se oferă loc de muncă și cei 3 ani sunt echivalați cu ciclul inferior al liceului, după care se pot înscrie în clasa a XI-a. În județ avem, în afară de cele 5 clase finanțate de CEO, alte 21 de clase de învățământ profesional, care au, de asemenea, multe facilități de la alți agenți economici”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here