Şcoala politică de vară

301

bunila (1)Nu există partid politic să nu aibă o şcoală politică de vară adresată în mod special tineretului şi rezervei de cadre. La şcolile politice vin şi conferenţiază făcătorii şi desfăcătorii de echipe politice. Judecând după ultimele evoluţii ale intelectualităţii româneşti, putem trage concluzia că una dintre dimensiunile evoluţiei în democraţie a societăţii noastre s-a concretizat în scăderea coeficientului de inteligenţă, care tocmai a fost probată la ultimul examen de Bacalaureat.

Cu toate acestea, şcolile politice de vară adună parlamentarii din vacanţe, intelectualii rafinaţi de pe la catedre şi echipe selecţionate de tineri şi tinere ale căror calităţi rămân reprezentativitatea socială şi aspectul fizic. Nimeni dintre cei care participă la aceste forme de concretizare a direcţiilor politice din evoluţia tuturor partidelor, nu face o analiză a stării sistemelor cu impact nobil în dezvoltarea societăţii: sistemele de învăţământ şi cele de sănătate. Judecând după ce s-a întâmplat zilele trecute, rezultă că nu are cine să facă aceste analize, pentru că am avut o ţară de infractori inteligenţi, care au copiat la toate examenele, anulând moralitatea actului de învăţare. Cauzele sunt multiple, de la acceptarea referatului pe calculator, a examenului de tip grilă, a practicii închisului ochilor cu bancnote verzi, până la promovarea clientelară a pseudo-valorilor până la nivel de ministru. România nu putea ajunge bine, atâta vreme cât a fost guvernată de proşti, de oameni abonaţi la compromisuri ieftine şi de lanţuri întregi de familii aduse în fruntea instituţiilor de formare a viitorului naţional. Celebrul îndemn adresat lui Mircea Dinescu la vremea loviturii de stat numită revoluţie, „Mircea, fă-te că lucrezi!” a dominat cei 21 de ani de bâlbâială evolutivă a întregii naţiuni. Abolirea culturii nu aparţine numai lui Traian Băsescu, ci şi uriaşei cohorte de profesori universitari doctori apăruţi în România precum ciupercile după ploaie într-un mod aproape ruşinos, deoarece aceşti oameni nu au adus nicio contribuţie esenţială la dezvoltarea direcţiilor subtile ale cercetării şi ştiinţei. Unii au fost acuzaţi de plagiat şi nu s-a luat nicio măsură împotriva lor. Cum o să se ia vreo măsură cu cei care mai acceptă să vină la catedră în condiţii de mizerie socială pentru a se abona la trupul mizeriei morale, la care te conduce, vrând nevrând, sărăcia.

Notă! Nota de trecere de la amatorism către maturitatea intelectuală nu se obţine la Bacalaureat. Facultăţile din România au scăpat de grija examinării şi s-au abonat la competiţia taxelor. Specialiştii ieşiţi de pe băncile facultăţii pot să rămână toată viaţa fără un serviciu dacă nu au bani să-şi cumpere un loc de muncă în care cea mai grea activitate este listatul programelor de pe calculator şi mutatul lor dintr-un birou în altul. Cea mai grea operaţiune este datul din coate şi nu se predă decât la şcolile politice de vară.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here