Școala Națională Salvamont, la final! Au participat peste 100 de salvamontiști!

1982

După 15 zile pline de activitate intensă, weekendul trecut s-a încheiat etapa de vară a evaluărilor naționale Salvamont.

Peste 130 de persoane au fost implicate în această activitate, cursanți aflați în primele etape de evaluare, salvatori montani aflați în procesul de reatestare, instructori, lectori, formatori și evaluatori din cadrul Corpului de instructori Salvamont România, precum și din partea Departamentului pentru Situații de Urgență – SMURD și din partea Inspectoratului General pentru Aviație. Sub denumirea generică de ,,Școala Națională Salvamont”, în perioada 5 – 20 septembrie s-a desfășurat o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară, acțiune organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Aviație. Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este autoritate competentă în formarea profesională și singura instituție abilitată legal pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.
Peste 100 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară, au participat, etapizat, pe serii alternative și locații diferite, la acțiunile organizate la Centrul Național de Formare Profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi. Ciclul oficial de pregătire și evaluare al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre acreditate de pregătire județene sau locale și alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile ,,debutant”, ,,aspirant” și ,,avansat”, desfășurate în Centrul Național Salvamont. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susținerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta și pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.
,,Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Contribuția noastră în acest domeniu este recunoscută și apreciată, România fiind prima țară la nivel european, care a reglementat și oficializat această profesie. Acest lucru a atras atenția și unor structuri de salvare din alte țări care au solicitat, în ultimii ani, pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Școlii Naționale Salvamont, în acest an, chiar cu restricțiile impuse de pandemie, la cursuri participând și un cursant de naționalitate franceză. Pe lângă corpul de instructori, monitori și evaluatori ai Salvamont România, la buna desfășurare a acestor sesiuni de formare profesională își aduc contribuția Departamentul pentru Situații de Urgență, Centrul de pregătire SMURD, care vor asigura pregătirea medicală și Inspectoratul General pentru Aviație, care va susține cursurile de salvare cu elicopterul. Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 70 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here