Şcoală lăsată la râtul porcilor

179

scoala cu porciUn locuitor din satul Trocani, comuna Dăneşti, se poate lăuda că îşi duce zilnic porcii la şcoală, dar nu pentru ca animalele să înveţe carte, ci pentru a râma mai bine prin curtea fostei unităţi de învăţământ. Porcii nu sunt aici la studii pentru că şcoala este oricum închisă după ce în sat au rămas extrem de puţini copii.

Stăpânul lor îi lasă liberi pe locul în care odinioară copiii zburdau în pauze, locul fiind acum unul plin de excremente şi dovleci sparţi, pe care râmătoarele de abia aşteaptă să îi mănânce. Porcii se plimbă în voie în jurul şcolii al cărei acoperiş este într-o continuă stare de degradare, deşi în interior se află conservate obiecte ce pot face obiectul unul muzeu.

Primarul localităţii, Emilian Rusu, spune că s-a gândit la posibilitatea amenajării unui muzeu, el menţionând că porcii îşi fac de cap prin curtea fostei şcoli întrucât terenul a fost câştigat la instanţă de către stăpânul lor. Acesta nu are o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, dar se comportă ca şi un proprietar. Edilul afirmă că i-a solicitat proprietarului porcilor şi terenului să nu mai lase animalele prin curtea şcolii, dar aici pot fi întâlnite zilnic şi alte specii de păsări sau animale, semn că, până să devină muzeu, şcoala poate găzdui cel puţin o gospodărie, dacă nu şi o grădină zoo cu exemplare autohtone.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here