Școala Gimnazială Padeș, condamnată la distrugere totală! Aproape 140 de elevi, încă un an navetiști într-o școală primară cu cinci clase

2088

Școala Gimnazială Padeș a intrat în ultimul semestru în reabilitări și modernizări, asta deși cu câțiva ani în urmă, unitatea de învățământ a suferit investiții similare. Lucrările au impus evacuarea elevilor la școala din Călugăreni, o clădire mică cu clase puține în care copiii au studiat în ture, dimineața și după-amiaza, autoritățile dând asigurări că în această toamnă cursurile vor începe în școala din Padeș. Evident că nu s-a întâmplat asta, în timp ce școala gimnazială a fost lăsată fără acoperiș, în bătaia vântului și a ploii, constructorii oprindu-se din lucru, deoarece din incintă nu s-a putut muta arhiva. Din acest motiv, aproape 140 de elevi fac iar naveta de astăzi, încă un an de zile, într-o școală mică și fără culoare, care nu le oferă condiții optime de învățământ, în timp ce autoritățile locale dau din umeri neputincioase.

În Școala Primară Călugăreni, o clădire pe parter cu cinci săli de clasă, se făceau, vineri, ultimele pregătiri înainte ca în această clădire anostă să sune clopoțelul. O femeie de serviciu, speriată de prezența jurnaliștilor, și-a lăsat la ușa de la intrare în unitatea de învățământ o mătură și un foraș, în timp ce a luat-o la fugă, ascunzându-se după o ușă. A refuzat să iasă din sala de clasă, deși i s-a spus că nu voiam decât să vedem unde vor încăpea, luni, peste 200 de elevi și ce condiții de studii le oferă autoritățile locale. Am reușit să vedem o singură clasă deschisă, dar condițiile erau extrem de modeste. Imaginea era una dezolantă, mai și fiind însă cea în care se află Școala Gimnazială Padeș, lăsată fără acoperiș și cu geamurile termopan deschise de vânt. Lucrările sunt oprite aici de câteva luni, și asta pentru că constructorii, câteva firme din Baia de Aramă conectate la banul public din Padeș au făcut un pas înapoi în fața unei arhive, care a rămas închisă în școală. Firmele au oprit lucrarea, în timp ce autoritățile locale au căutat soluții pentru mutarea arhivei. Nu au reușit nici în prezent să facă asta, primarul Serafim Antonie dându-se bătut în această problemă în care victime au căzut doar elevii.
Aproape 140 de elevi fac naveta de astăzi la Școala Călugăreni, la cursuri dimineața și după-amiaza, deoarece autoritățile au decis în aprilie că școala lor reabilitată poate să se remodernizeze în timpul anului școalar. Banii erau și nu prea aveau autoritățile pe ce să îi consume, deși căminul cultural este un monument de nepăsare.
Directorul școlii, Pora Constantin, dă vina pe autoritățile locale că nu au fost în stare să găsească un loc pretabil pentru arhivă, în timp ce primarul dă din colț în colț, invocând pretexte aberante și dușmani invizibili care stau în calea finalizării lucrării.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.