Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dăneşti participă la „Picături de lumină”

966

Ediţia 2014 a concursului „Picături de lumină” atrage tot mai multe unităţi de învăţământ. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dăneşti s-a înscris în competiţie; este o şcoală cu o istorie impresionantă şi o evoluţie pe măsură. Înscrierile pentru ediţia a V-a a concursului judeţean „Picături de Lumină” continuă până pe data de 10 martie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, organizează şi în acest an concursul „Picături de Lumină”. Perioada de înscriere este 25 februarie – 10 martie.

Cincinal „Picături de lumină”
Concursul judeţean „Picături de Lumină” a debutat în semestrul I – 2009 printr-un Concurs Pilot şi se desfăşoară  în fiecare an şcolar.  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a iniţiat Concursul Judeţean „Picături de Lumină” pentru a promova spiritul legii 272/2004. Deşi principiile care guvernează drepturile copilului sunt clare, noua legislaţie privind drepturile copilului este complexă, iar aplicarea ei presupune un înalt grad de cooperare între diferitele grupuri profesionale: cadrele medicale, cadrele didactice, preoţii, poliţia, magistraţii şi asistenţii sociali. Concursul Judeţean „Picături de Lumină” este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor.
Concursul, dincolo de premii, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali. Premiile ediţiei a V-a vor fi oferite de Card Blue.

Şcoala Dăneşti, file de istorie
scoala_danestiRevoluţia burghezo-democratică de la 1848 decretează şcoală egală pentru toţi  în  limba  naţională  şi  gratuitatea  învăţământului.  Deschiderea  oficială  a şcolii la sate se face în anul 1855. Această oficiere a şcolii din satul Barza este datată în anul 1857. Şcoala care deservea populaţia satelor Şasa şi Dăneşti era în Barza- centru şcolar. Actul care atestă  cele afirmate datează din anul 1857, august 16, prin care este numit învăţător Ion Negomireanu. În anul 1950 se înfiinţează ciclul II (clasele V-VII) la şcoala Dăneşti cu sediul în satul Dăneşti. În perioada 1960-1961 se construieşte un nou local de şcoală în satul Barza cu patru săli de clasă, un laborator, cancelarie, hol şi magazie  pentru  material didactic. Din anul şcolar 1961-1962 şcoala de 8 ani îşi mută sediul din satul Dăneşti în satul Barza. În anul şcolar 1970-1971 se extinde localul şcolii din Barza cu încă 4 săli de clasă, un laborator, o cancelarie, hol şi magazie pentru material didactic. În anul şcolar 1972-1973 la şcoala Barza se construieşte un atelier şcolar, se amenajează un teren sportiv şi un bazin de înot. În perioada 1980-1984 se organizează şi se modernizează laboratoarele şi cabinetele şcolare. În şcoala Barza, în perioada 1982-1984, funcţionează clasa a X-a cu profilul mecanică.
Începând cu anul şcolar 2001-2002 învăţământul din Dăneşti beneficiază de Programul  de  Relansare  a  Învăţământului  din  Mediul Rural. Astfel,  în  şcoli pătrund copiatoare, planşe pentru toate ariile curriculare, truse de matematică, chimie-fizică, saltele de gimnastică.

Amplasare şi unităţi componente
Şcoala Gimnazială Nr.1 Dăneşti este situată la 7 km de municipiul Tg-Jiu, de care este legat prin DJ 674A. În structura sa intră următoarele unităţi şcolare: Grădiniţa cu Program Normal Barza cu sediul în satul Barza;  Grădiniţa cu Program Normal Brătuia cu sediul în satul Brătuia; Grădiniţa cu Program Normal Dăneşti cu sediul în satul Dăneşti; Grădiniţa cu Program Normal Şasa cu sediul în satul Şasa; Grădiniţa cu Program Normal Văcarea cu sediul în satul Văcarea; Şcoala Primară Brătuia cu sediul în satul Brătuia; Şcoala Primară Văcarea cu sediul în satul Văcarea.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here