Şcoala Gimnazială Novaci participă la „Picături de lumină”

237

Una dintre unităţile şcolare participante la concursul judeţean „Picături de Lumină” ediţia 2014 este Şcoala Gimnazială Novaci. Premiile câştigate la concursurile şi olimpiadele la care au participat elevii novăceni reprezintă cartea de vizită a unităţii de învăţământ menţionată.

Şcoala Gimnazială Novaci este una dintre cele mai vechi şcoli ale judeţului Gorj. Documentele vremii vorbesc despre existenţa unei şcoli în Novaci în anul 1835. La începutul secolului al XX- lea copiii novăcenilor studiau în clădirea cunoscută şi astăzi sub denumirea de “Şcoala din Deal”, sub îndrumarea unor dascăli îndrăgostiţi de meserie şi dornici de a lumina minţile copiilor, ai căror părinţi presimţeau că ştiinţa de carte va fi şansa vieţii tinerilor care doresc să scape de coarnele plugului sau de bâta ciobanului. Învăţători precum: soţii Coraciu, Constantin  şi Eufimia Lianu, Pastica Stamatoiu, Ion Giugiulan şi mai târziu soţii Comănescu, au deschis calea micilor novăceni spre ştiinţa de carte.
După anul 1920 şcoala din Novaci, unde funcţiona 4 posturi de învăţători era renumită în zonă. Ca  urmare a prestigiului de care se bucura învăţământul novăcean, veneau să înveţe carte la Novaci copii nu numai din împrejurimi, ci şi din judeţele vecine, după cum atestă documentele şcolare ale vremii. Dacă în perioada 1914-1915 exista în Novaci o singura şcoala în care  învăţau 208 elevi, acum, în anul 2014, în Novaci  există 2 şcoli gimnaziale şi 4 grădiniţe pe porţile cărora păşesc  zilnic 650 de elevi, la care se adaugă liceul teoretic,  în care învaţă peste 500 de liceeni. Ca şi înaintaşii lor, actualii slujitori ai şcolii muncesc cu sârg pentru a duce tradiţia şcolii novăcene mai departe. „Prezenţa elevilor noştri la concursuri, olimpiade, expoziţii, proiecte educative şi aşa mai departe, reprezintă  cartea de vizită a şcolii din Novaci, carte pe care noi, dascălii de azi, o scriem spre a fi citită cu mândrie şi respect de urmaşii noştri”, declară reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Novaci.

În competiţia „Picături de lumină”
Şcoala Gimnazială Novaci participă la Concursul Judeţean „Picături de Lumină”. Acesta este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor. Şcoala Gimnazială Novaci s-a înscris în competiţie, elevii săi luptând pentru premiile puse în joc.
Concursul, dincolo de premiile puse în joc de Card Blue, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here