Şcoală de arbitraj la Tg-Jiu!

556

Comisia de Arbitri FRT şi Tenis Club Elite Tg-Jiu vor organiza în zilele de 10 şi 11 septembrie o Şcoală Locală de Arbitraj FRT. Toate materialele necesare pentru “şcoală” ( regulile tenisului, sarcini şi proceduri pentru arbitri) pot fi accesate pe site-ul www.frt.ro, la secţiunea Activitate de Arbitraj.
Antrenorul coordonator de la Academia TC Elite, Ştefan Piţian, a declarat că acest curs este un prim pas pentru ca doritorii să dobândească licenţa de arbitrii naţionali: “Avem înscrieri chiar şi din alte judeţe. Cursul va începe sâmbătă la ora 10:00 şi se va termina duminică la ora 16:00. Va fi un curs susţinut de şeful arbitrilor din România, va avea ca obiectiv educarea arbitrilor pe plan local, la nivel local, ulterior ei putând să ia licenţa de arbitrii naţionali în luna decembrie la Bucureşti. Este şi pentru începători, dar fiind primul nivel de arbitru local este evident că o experienţă în domeniu te poate ajută să obţii o notă mai mare la examenul de absolvire. Totuşi, cu o documentare în prelabil, oricine poate să susţină aceste cursuri şi ulterior examenul. Taxa de înscriere este de 150 de lei”.
Piţian a mai spus că arbitrii sunt foarte bine plătiţi dacă răzbesc în circuitul profesionist, dar a recunoscut că şansele de a arbitra în marile turnee ATP şi WTA sunt la fel ca ale jucătorilor de tenis.
“Este la fel de greu pentru un arbitru să răzbească la nivel ATP ca şi pentru jucător, concurenţa este mare şi aici. Ca şi jucătorii de top sunt cam aceiaşi, mereu îi vedem în scaun la meci şi pe cei mai bun arbitri, dar cu multă muncă, documentare şi experienţă se poate ajunge acolo. Este o meserie destul de bine plătită, chiar la un nivel înalt foarte bine plătită, dar necesită multe călătorii pe tot parcursul anului. Este o carieră frumoasă, se poate învăţa de către oricine”.
Antrenorul de la Tenis Club Elite Tg-Jiu a dat şi un exemplu de arbitru autohton care a reuşit să se impună în lumea sportului alb: “În România, o avem pe doamna Mihaela Testiban care este gold badge, cel mai mare grad în arbitraj. Poate să facă chiar turnee WTA, fiind arbitru principal anul acesta la BRD Open”.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here