“Şcoala bunicilor” şi-a premiat absolvenţii

530

Niciodată nu este prea târziu să înveţi ceva nou. Asta au dovedit, în ultimii ani, zeci de seniori care au participat la diversele cursuri organizate de Centrul Europe Direct Gorj. Joi, de exemplu, 19 seniori şi-au primit diplomele de absolvire ale cursului de limba engleză pe care l-au urmat vara aceasta, cursuri la care profesori le-au fost tineri, care le-ar putea fi nepoţi. Pentru reprezentanţii ambelor generaţii, experienţa a fost una mai mult decât plăcută, pe care ar dori să o repete şi pe viitor.

scoala bunicilor (4)În urmă cu trei ani de zile, Centrul Europe Direct Gorj, ce funcţionează în cadrul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”, a dat startul unei serii de cursuri gratuite destinate exclusiv persoanelor de vârsta a treia, interesate să înveţe lucruri noi. Au fost organizate cursuri de utilizare a calculatorului, cursuri de iniţiere în tainele Internetului, cursuri de limba engleză sau limba franceză, chiar şi cursuri de utilizare a reţelelor de socializare. Majoritatea acestor cursuri au fost predate de voluntarii Centrului Europe Direct Gorj, care au demonstrat astfel că şi tânăra generaţie are ce să o înveţe pe cea vârstnică.

scoala bunicilorCursul de limba engleză, unul dintre cele mai populare
Unul dintre cele mai populare cursuri s-a dovedit a fi cel de iniţiere în tainele limbii engleză, organizat doar pe parcursul lunilor de vară. De-a lungul celor trei ani de zile, la acest curs au participat 54 de seniori, cărora profesori le-au fost 96 de voluntari. Chiar joi, absolvenţii de anul acesta ai cursului şi-au primit diplomele. “Îmi place foarte mult acest proiect pentru că a ajutat la crearea unor punţi între generaţii. Voluntarii Centrului Europe Direct Gorj sunt profesorii seniorilor din comunitate şi îi învaţă limba engleză, ceea ce mi se pare minunat. Desfăşurăm acest program de trei ani, iar acum are 54 de absolvenţi. Vreau să felicit în mod deosebit profesorii – cei 96 de voluntari care au avut răbdarea să-i înveţe pe seniori. E important că au răbdare pentru că ei sunt la o altă vârstă, la care li se pare că totul este mai greu de făcut”, a declarat cu această ocazie Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”. Anul acesta, atât de multe persoane s-au arătat interesate de cursul de limba engleză încât a fost nevoie de organizarea a două grupe. De altfel, vârstnicii au început deja să se înscrie la cursul de anul viitor.

scoala bunicilor (2)“Cursurile au debutat odată cu începerea vacanţei de vară pentru că atunci elevii au mai mult timp. Pentru că foarte multe persoane s-au arătat interesate de acest curs, am organizat două grupe, grupe mai mari de data aceasta. Oamenii au aflat şi au început deja să se înscrie pentru anul viitor. Lista e deschisă. Tot ce trebuie să facă e să treacă pe la Centrul Europe Direct Gorj pentru a se înscrie. Au nevoie doar de un permis de intrare la bibliotecă”, a precizat Marinela Csolti, coordonator voluntari CED Gorj. În ceea ce priveşte motivul pentru care seniorii au ales să participe la acest curs, acesta diferă de la persoană la persoană. Doina Popescu, de exemplu, este profesoară şi a decis să înveţe limba engleză nu doar pentru că este o limbă de circulaţie internaţională, ci şi pentru că îşi doreşte să o ajute şi pe nepoţica sa să vorbească corect această limbă. “M-am hotărât să învăţ limba engleză din mai multe motive: este o limbă de circulaţie internaţională, acum nu se poate fără computer, tabletă, Internet şi pentru că am generaţia următoare pe care vreau să o formez frumos, inclusiv să ştim corect limba engleză. Am auzit de curs de la alte persoane care au participat la el anul trecut şi m-am decis să mă înscriu şi eu. Eu sunt profesoară şi ideea ca tinerii să ne predea nouă mi se pare foarte bună. În primul rând, ca să vadă că nu e deloc uşor să predai, să vadă cum este să ai nişte responsabilităţi precise, punctuale, şi să vadă cum este să ai bătrâni în jurul tău, cu care lucrezi altfel decât cu nişte copii. Aş vreau să continui cursurile, la un nivel superior dacă se poate”, a spus aceasta. Un alt cursant care şi-a primit, ieri, diploma de absolvire este Ştefan Lăscăteu. Are 74 de ani, iar hobby-ul său sunt călătoriile. Spune că a vizitat patru continente până acum şi visul său este să ajungă şi pe cel al cincilea. A ajuns însă la concluzia că necunoaşterea limbii engleze constituie un handicap. “Am călătorit foarte mult. Mă simţeam handicapat pentru că aveam doar noţiuni sumare de franceză şi rusă, pe care am făcut-o din clasa a IV-a. Generaţia mea a avut un handicap pentru că nu ni s-a predat engleza, numai rusa şi franceza. (…) Acum vreau să folosesc noţiunile de limba engleză dobândite; o să continui să studiez pe cont propriu pentru că vreau să călătoresc în continuare”, povesteşte acesta.

scoala bunicilor (1)O experienţă folositoare şi pentru voluntari
Nu doar seniorii au tras foloase din acest curs. Şi pentru voluntarii care au îndeplinit rolul de profesori, întreaga experienţă s-a dovedit una foarte interesantă, care îi ajută foarte mult acum şi le va fi de folos şi pe viitor. Adelina Csolti este unul dintre voluntarii care a participat la acest proiect încă de la început, adică de acum trei ani de zile. “A fost foarte interesant să fiu profesor. La început, la primul curs, chiar am avut emoţii şi nu ştiam dacă o să mă descurc. Am făcut limba engleză în toţi anii de şcoală, încă de la grădiniţă, şi mi s-a părut destul de greu să mă întorc la baze şi să mă opresc strict la ele. M-a surprins foarte tare faptul că puneau tot felul de întrebări, aveau foarte multe curiozităţi şi trebuia să le explici. S-au implicat foarte, foarte mult. Tot timpul îşi făceau temele, făceau lucruri în plus şi mă întrebau dacă e bine sau nu. Chiar mi-a folosit această experienţă pentru că eram emotivă şi m-a ajutat să vorbesc mai uşor în public; pe lângă asta, acum, fiind studentă, mă ajută foarte mult pentru că lucrăm cu copii cu sindromul Down şi trebuie foarte multă răbdare cu ei, trebuie convinşi să facă anumite lucruri, trebuie să le explici, iar experienţa aceasta chiar m-a ajutat”, a spus Adelina Csolti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here