Școala Altfel 2018 pentru artiști – Pe urmele eroilor neamului românesc

729

“În cadrul proiectului educativ “Pe urmele eroilor”, elevii de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, coordonați de directorul liceului, Ana-Daria Ionescu-Haidău și de profesorii: Eugenia-Liliana Ștefănescu, Nicolae Diaconu, Camelia Deaconescu, Alin Badea, Sorina Bușe, au plecat pe urmele eroilor din cărțile de istorie: Cetatea Devei, Cetatea Alba-Iulia, gorunul lui Horea de la Țebea, Cetatea Aradului, monumentul eroilor de la Păuliși, Casa Regală de la Săvârșin. Obiectivul acestui proiect a fost să facem cunoscute elevilor evenimentele importante din istoria poporului român, cu actele de vitejie și eroii neamului românesc. În acest an, în care se împlinesc 100 de ani de la Primul Război Mondial, avem datoria de a oferi elevilor posibilitatea de a veni în contact direct cu izvoarele istorice scrise sau nescrise, care dau mărturie despre trecutul istoric al poporului român. Intenționăm să introducem acest proiect în circuitul proiectelor naționale realizate în cadrul programelor ”Școala Altfel”,” ne informează directorul unității, profesor doctor, Ana-Daria Ionescu-Haidău.

Proiectul ”Artele și natura”
O nouă ediție a proiectului ”Artele și natura”, organizată în săptămâna ”Școala Altfel” de către doamna profesor Eugenia-Liliana Ștefănescu, de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, s-a desfășurat în 26-27 martie 2018. Vorbim despre un proiect bazat pe interdisciplinaritate, scopul acestuia fiind dezvoltarea creativității elevilor, prin realizarea de legături între discipline, prin cunoaștere direct la fața locului.  Anul acesta s-a apelat la discipline, precum: geografie, istorie, literatură, artă fotografică, elevii primind ca sarcină să compună o melodie, o poezie, un eseu etc., să realizeze fotografii, în funcție de obiectivele turistice vizitate.  Dacă în edițiile precedente s-au compus melodii, eseuri și s-au realizat fotografii, care au fost expuse în cadrul școlii, anul acesta, elevii clasei a IX-a C, specialitatea ”Arta actorului”, au realizat fotografii care vor face obiectul unei noi expoziții școlare, marca ”Școala Altfel 2018”. Surpriza a venit din partea elevei Andreea-Denisa Țîrvelea, clasa a IV-a, care studiază pianul, obținând de-a lungul celor aproape patru ani, mai multe premii la concursuri și olimpiade școlare, atât la concursurile de cultură generală, având ca învățător pe doamna Marieta Comănescu, cât și la cele de specialitate, unde este îndrumată de doamna profesor Eugenia-Liliana Ștefănescu. Denisa a fost desemnată câștigătoarea ediției 2018 a proiectului ”Artele și natura” și a câștigat dreptul de a participa gratuit la următoarea ediție. Pentru Denisa, această excursie și-a pus, cu siguranță, amprenta, deoarece, la numai 10 ani, ea a așternut pe hârtie frumoasele sale impresii, dintr-o țară minunată: România. Redăm mai jos aceste impresii, care demonstrează că plaiurile românești oferă turiștilor atâtea locuri de o rară frumusețe, o frumusețe văzută prin ochii unui pui de român, simțită și trăită de puritatea sufletească a unui înger:

”Impresii din munții Apuseni”
Într-o zi de primăvară/ În munții Apuseni/ În munții cei tăcuți și încă-nzăpeziți/ Natură minunată! Peștera ”Scărișoara”/ Cu ghețarul ei gigantic/ Și țurțuri imenși de gheață/ O peșteră impresionantă! Era frumoasă, de nespus/ ”Peștera Urșilor” din munte/ Cu stalactite și stalagmite de calcar/ Cu scheletele urșilor de cavernă. Mai era încă o minunăție:/ Cascada ”Vălul Miresei”/ Limpede și cristalină/ Curgând furtunoasă. Cetatea măreață/ Cetatea din Alba-Iulia/ Amintind de Mihai Viteazul/ Din luptele victorioase!”
A.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here