Sclavagism pentru boșii din Cariera Roșiuța

4120

Ce se întâmplă la Cariera Roșiuța, unitate minieră aflată sub umbrela Complexului Energetic Oltenia, frizează penalul. Asta pentru că salariați ai carierei spun, sub protecția anonimatului, că ar fi ajuns să fie folosiți la muncă în bătăturile șefilor carierei, forțați și obligați să presteze munci pentru respectivii, asta pentru a-și păstra locurile de muncă. Minerii susțin că acceptă, strângând din dinți, situația, deoarece au realizat că și dacă se plâng ori spun nu, tot ei au de suferit, cei care ies din rând fiind mutați la locuri de muncă mai grele, ori umiliți în fața altor colegi de lucru.

Salariați ai Carierei Roșiuța spun astfel că le este scârbă de ce se întâmplă la aceasta unitate minieră. ,,Enescu (directorul) avea trei oameni la muncă la Corcova, din primăvară. Unul din ei a avut concediu și nu s-a dus la Corcova, urmare a acestei situații. Când omul s-a întors din concediu, știți ce i-au făcut? L-au dat în carieră mașinist, 30 de zile”, spune, cu lehamite, un angajat. Omul susține că asta se întâmplă de mult la Roșiuța, că știe toată lumea, dar oamenii, de frică, acceptă și tac. ,,Așa fac cu toți angajații care nu mai vor să meargă la ei în bătătură! Sau care postează ori dau like-uri la ce nu le convine lor”, spune un alt salariat, cu mențiunea că ITM Gorj nu le-ar mai fi dat voie șefilor să mute oamenii cum vor ei de la un sector la altul.
,,Mută mecanicii sau electricienii la sectoare, din producție, fără să li se facă instructajul, fără un minim de explicații”, a completat, supărat, salariatul, considerând că, în acest caz, nu este vinovat doar șeful carierei, ci și bossul de la EMC Motru, David. Totul s-ar face însă cu consimțământul direct sau tacit al liderului sindical, Nelu Roșca, și el beneficiar al muncii prestate pe tarlaua sa.

Mai rău ca la pușcărie!
,,Doar vine CFL-istul și îi spune celui vizat: de azi, 30 sau 60 de zile la alt sector. Doar răzbunări”, a completat un altul, explicând, sincer, că în carieră pentru mulți ar fi mai rău ca la pușcărie. Într-un cuvânt, vorbim de sclavagism, asta deoarece beneficiarii știu că în carieră sunt multe persoane care se pricep la diferite meserii și care nu au treabă cu mineritul. Acești oameni sunt folosiți de respectivii la munci diverse pe proprietățile lor. Oamenii nu sunt plătiți pentru munca prestată, ci li se asigură un oarecare spate. Dacă respectivii refuză să mai facă muncă pentru protecție, suportă consecințele, explică angajați ai carierei motrene, convinși că nici conducerea companiei, nici măcar poliția nu se bagă în astfel de spețe, deoarece mulți sunt mânjiți.

Preferați, zugravii, meseriașii în construcții!
,,De exemplu, David vrea să își izoleze casa. Îi cere la Ardeiu sau la Vintilă 10 oameni. Ăștia le dau oamenii buni din subordine. Apoi vine alt șef și cere tot așa. Când oamenii nu mai vor să meargă, după ce îi mută de la unul la altul, încep răzbunările”, a declarat, revoltat, și un lăcătuș mecanic.,,Practic, îi dau necalificați în carieră o lună sau două luni, până acceptă să reia lucrările la șefi. Sclavagism, asta este. Iar oamenii se supun că nu au încotro”, a completat salariatul.

Pontaje false
Minerii nu se ascund și spun că se practică la greu pontajele false. ,,Formație din 17 oameni în pontaj zilnic, dar sunt maxim 5-6 la muncă, restul voiajori. Noi așa le spunem. Se duc meseriașii că nu au cui să se plângă”, a spus un altul, râzând amar. ,,Noi, restul, muncim pentru ei. Sclavagism modern…”, a conchis salariatul. Evident că nu ne așteptăm la măsuri, deși, într-o țară normală, într-un județ corect, cu oameni sănătoși, astfel de cazuri nu ar exista.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here