Sclavagism la CE Oltenia! – Angajații Minprest, “negrii” care încarcă cu mâinile goale cota de cărbune în mașinile potentaților CEO

546

Salariații Minprest din unitățile miniere, care au depozite de cărbune pentru livrarea, în natură, a cotei către angajații Complexului Energetic Oltenia, sunt folosiți, de companie la încărcarea lignitului în mașinile beneficiarilor. Șocant este că angajații în cauză prestează această muncă în condiții inumane, susțin atât muncitorii, cât și un lider de sindicat din CEO, care a sesizat deja ITM Gorj că salariații Minprest sunt un fel de “negrii pe plantația“ companiei de stat. “Negrii” Minprest nu au nici măcar lopeți pentru a încărca bulgării de lignit, în timp ce prestează această muncă cu mâinile goale pe caniculă, fără apa prevăzută prin lege.

La carierele Pinoasa, Jilț, Poiana și Tismana I, aparținând CEO, se practică sclavagismul. O spun cu durere zeci de salariați ai Minprest, folosiți de la jumătatea lunii trecute, la încărcarea cotei de cărbune către beneficiarii companiei. Oamenii sunt duși ca vitele cu mașinile ori pe jos, kilometri întregi, până la depozitele de cărbune ale carierelor mai sus menționate. Salariații Minprest, care ar fi trebuit să facă doar curățenie la benzi, ei fiind trecuți pe condiții normale de muncă în contract, sunt așteptați acolo de utilajele cu cupe și de munții de lignit înalți de 7-8 metri.
“Ne duc cu mașinile ori pe jos, cum se întâmplă la Tismana I, unde colegii noștri merg astfel un kilometru către depozit. Ni se spune să urcăm pe mormanele de cărbune, care nu vă imaginați ce căldură emană, fără apă, fără echipament de protecție, fără umbră, și cu mâinile dăm bulgării mari de lignit spre baza grămezii unde acesta este încărcat în utilaje cu cupe, iar apoi în rabe. O echipă de patru oameni este obligată zilnic să încarce cel puțin 10 rabe, în fiecare fiind puse câte o cotă de câte 10 tone de cărbune. Suntem sclavi în adevăratul sens al cuvântului, am ajuns în lumea a treia. Dacă nu executăm ce spun șefii noștri, care stau la răcoare, suntem amenințați că vom rămâne fără serviciu. Este inuman ce ni se întâmplă”, spune o salariată Minprest, sub protecția anonimatului.
Nu este singura femeie obligată să care în brațe bulgării de cărbune cântărind fiecare câteva zeci de kilograme.
O alta susține că liderul de sindicat este impasibil la nemulțumirile salariaților, spunând că nu poate schimba decizia administrației.

Exploatarea omului de către om
Nicu Bunoaica, lider la Cariera Lupoaia, având în sindicat și angajați ai Minprest, a fost, ieri, la Pinoasa, unde a văzut cu ochii săi în ce condiții dezastruoase prestează salariații subunității de stat. “Acești angajați nu au ce căuta urcați pe grămezile de cărbune, nu au ce căuta să facă de fapt această activitate, nici măcar curățenie pe sub benzile aflate în funcțiune, nu au echipamente de protecție, lucrează cu mâinile goale, lucrează pe caniculă fără pic de apă, nu au în apropiere un vestiar, un grup sanitar. La Pinoasa fac duș la comun femeile cu bărbații, este incredibil cum se lucrează și sunt obligați acești salariați să presteze o astfel de activitate de șefii Minprest. Este dureros că directorul general Sorin Boza, deși cunoaște situația, explică faptul că nu are pârghiile necesare stopării acestui fenomen”, a spus Nicu Bunoaica.

Pe Boza nu-l interesează! Zice că nu are “pârghii”…
Liderul sindical l-a sesizat, verbal și în scris, pe directorul general Boza, i-a adus aminte că este șeful Directoratului și că acceptă, cu bună știință, sclavagismul practicat la CE Oltenia, companie cu care respectivul se laudă. “Muncitorii Minprest sunt folosiți nu numai pentru cota de cărbune, ci prestează multe alte servicii în locul angajaților CEO, fără acte, pe baza lipsei de personal. Această practică este ilegală, pentru că acești angajați au devenit, peste noapte, mașiniști, lăcătuși mecanici și persoane bune la orice, neplătiți însă pentru munca prestată. Ei nu sunt instruiți, nu au protecția muncii și cu toate acestea, Boza le permite să presteze, în timp ce posturile nu le ocupă pe motiv că nimeni nu vrea să se încalțe în cizme”, a completat Bunoaica. “Joi, am informat ITM Gorj în legătură cu sclavagismul practicat la carierele CEO. Nu putem fi de acord ca unii salariați să fie considerați adevărați <>, să presteze o altfel de muncă în arșița zilei, fără ca măcar apa potabilă să le fie asigurată, în Gorj înregistrându-se temperaturi caniculare”, a conchis Bunoaica, care are de gând să verifice toate carierele unde există depozite de cărbune, iar salariații Minprest încarcă rabele cu lignit. Șocant este, potrivit salariaților Minprest, că și anul trecut acești angajați au fost folosiți pentru aceeași muncă în aceleași condiții vitrege.
A.STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here