Schulz vrea Complexul Brâncuşi pe lista UNESCO

314

Prezenţa istorică a preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, ieri, în Gorj a produs mai multe avantaje pentru judeţul nostru. În primul rând, Schulz s-a arătat dornic să se implice în includerea Complexului Brâncuşi de la Târgu-Jiu, vizitat marţi, în patrimoniul UNESCO şi în al doilea rând acesta a putut vizita câteva proiecte cu finanţare europeană derulate în Gorj.

“Este o mare onoare pentru Târgu-Jiu şi pentru Gorj prezenţa aici a preşedintelui Parlamentului European. (…) Îi mulţumesc pentru această vizită şi pentru oportunitatea de a vedea o parte din ceea ce înseamnă România reală, nu doar clădirile oficiale din Bucureşti. Două obiective principale ale vizitei domnului preşedinte: în primul rând vizitarea unor proiecte cu finanţare europeană, alături de doamna ministru Plumb, şi în al doilea rând oportunitatea pentru oraş, dar de fapt pentru toată România, de a cere sprijinul preşedintelui Parlamentului European pentru un proiect cultural important pentru Târgu-Jiu şi pentru România, un proiect care va însemna anul viitor o expoziţie în cadrul Parlamentului European, o serie de acţiuni care sper să se finalizeze cu includerea complexului Brâncuşi pe lista UNESCO a monumentelor protejate. Îmi doresc să fie un ambasador al lui Brâncuşi peste tot în Europa”, a declarat premierul Ponta într-o conferinţă de presă susţinută marţi seara, în Palatul Administrativ, la Târgu-Jiu. De altfel, Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat impresionat de vizita efectuată la staţia de epurare a apelor din Bumbeşti-Jiu şi a precizat că este unul din cele mai moderne proiecte pe care l-a văzut, comparabil cu cele din Germania. “A fost o ocazie de a vedea la faţa locului pentru ce a pus Uniunea Europeană bani la dispoziţia finanţării unui proiect. Mă bucur că am putut să vizitez această staţie împreună cu Rovana, noi ne cunoaştem de foarte mulţi ani, ea chiar a fost vicepreşedinte în grupul politic pe care eu l-am condus la Parlamentul European, iar motivul de a vizita acest proiect a fost unul deosebit”, a menţionat Schulz. “Ne despart câteva zile de negocierile legate de finanţarea Uniunii Europene pentru perspectiva următorilor şapte ani, iar eu port aceste negocieri în numele Parlamentului European, în calitate de preşedinte al Parlamentului negociez împreună cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei şi va trebui să ajungem la o finalizare a negocierilor. Dacă se vor realiza intenţiile anumitor state membre de reducere a creditelor şi finanţării unor proiecte ca acesta, atunci îmi imaginez că în următorii şapte ani asemenea proiecte nu vor mai putea fi realizate. În Parlamentul European, cu o săptămână în urmă, cu o mare majoritate de peste 500 de voturi pentru, s-a decis continuarea politicii de coeziune, iar vizita mea la această staţie de epurare a apelor primează în decizia de a continua demersurile pentru finanţări de acest tip”, a completat acesta.

Se continuă politica de coeziune
Preşedintele Parlamentului European a adăugat în cadrul conferinţei de presă că premierii Portugaliei şi Poloniei i-au cerut ca pe 13 noiembrie să organizeze la Bruxelles o întâlnire cu 15 şefi de guverne care împărtăşesc poziţia faţă de continuarea politicii de coeziune pentru a pregăti documentele necesare. “Guvernul României sprijină acest proces la fel de mult ca şi mine”, a subliniat Schulz.

Impresionat de păstrarea tradiţiilor
Preşedintele Parlamentului European şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea faţă de tradiţiile folclorice din zona Gorjului care i-au fost prezentate de mai multe ansambluri populare. “Am fost de-a dreptul invidios pentru că m-a impresionat numărul mare de tineri care continuă o tradiţie atât de veche, fiind un exemplu pentru bogăţia culturală care se propagă şi în regiunile Europei”, a afirmat Martin Schulz.

Ajutor pentru Complexul Brâncuşi
Acesta a mai subliniat că va susţine eforturile de includere în patrimoniul UNESCO a Complexului Brâncuşi din Târgu-Jiu. “Voi sprijini demersurile pentru ca Poarta Sărutului, Aleea Eroilor, Masa Tăcerii, acest complex sculptural care în plus se află şi pe marginea unui lac foarte frumos să devină la un moment dat parte a Patrimoniului Cultural UNESCO”, a spus Martin Schulz. Premierul Victor Ponta a inaugurat marţi după-amiaza staţia de epurare din oraşul Bumbeşti-Jiu alături de ministrul Mediului, Rovana Plumb. La eveniment a participat şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a efectuat o vizită în România.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here