Fostul inspector şcolar adjunct, Ion Işfan, a fost destituit, la sfârşitul săptămânii trecute, din funcţia deţinută la vârful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, ca urmare a unui ordin al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Ilar este că documentul prin care se hotăra retrimiterea lui Işfan la catedră face referire la ordinul prin care dascălul a fost numit în funcţie, în august 2009, şi pe baza căruia, în octombrie anul trecut, acesta a mai fost dat o dată jos de premierul Emil Boc.
Işfan este pregătit să se judece cu ministrul Funeriu, pentru a-şi face dreptate, el considerând că a fost schimbat pe criterii politice.
Ion Işfan a fost numit în funcţia în inspector adjunct al IŞJ Gorj prin ordin al fostului ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în august 2009. El a avut o activitate, atunci, la IŞJ de doar cinci săptămâni după care, printr-un ordin semnat de actualul premier Emil Boc, pe atunci ministru interimar al învăţământului, a fost trimis la catedră.
Işfan a considerat ordinul lui Boc drept “abuziv şi nelegal” şi l-a contestat imediat în instanţă. La sfârşitul lunii mai, anul acesta, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au dat acestuia câştig de cauză, anulând ordinul dat de Boc şi obligând ministerul să îl repună în funcţia de inspector şcolar general adjunct.
Prin ordinul 4284, ministrul Funeriu pune în aplicare sentinţa favorabilă lui Işfan, şi îl repune pe acesta în funcţia de inspector şcolar general adjunct la IŞJ Gorj, în document nefiind specificat timpul cât pesedistul se va afla la conducerea instituţiei.
Carnetul portocaliu de partid a primat
Deoarece Işfan nu beneficia de vreo susţinere politică adecvată, el fiind un simplu membru PSD, ministrul a preferat să îl destituie pe acesta, cu riscul de a încălca o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Mai mult, Funeriu a preferat să îl menţină la cârma instituţiei gorjene pe vicepreşedintele PD-L, totodată consilier judeţean, Gheorghe Mitescu.
Pe 1 septembrie, seara târziu, pe faxul IŞJ Gorj au fost trimise trei ordine de revocare din funcţie şi două ordine de numire. Ordinele de revocare erau pentru Işfan, Mitescu şi Iustin Paralescu, iar cele de numire doar pentru ultimii doi.
Noul ordin de eliberare din funcţie al lui Işfan este însă identic cu cel semnat de şeful Guvernului, anul trecut, în el nefăcându-se nici un fel de referire la ordinul prin care gorjeanul a fost numit în iunie 2010, conform sentinţei judecătoreşti. “Am anunţat inspectorul general al IŞJ Gorj şi pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, considerând că am fost schimbat, din nou, politic, iar acum aştept răspunsul. În cazul în care voi primi un răspuns negativ, la care mă şi aştept de altfel, voi apela din nou la instanţă. Asta deoarece deşi susţine public că nu face schimbări pe criterii politice, în cazul meu, Funeriu, exact asta a făcut”, a declarat Ion Işfan.
Directori fără concurs
Pe lângă ilegalitatea cu care s-a confruntat Ion Işfan mai face publică încă una. Acesta sesizează astfel faptul că cei din conducerea IŞJ Gorj ar fi dat dovadă de neglijenţă şi nepăsare deoarece nu au organizat concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi de unităţi şcolare.
S-a făcut asta încălcându-se, susţine Işfan, atât Statutul Cadrelor Didactice, mai precis art.21.al 2, cât şi Legea Învăţământului, art 143, al7.
Anamaria Stoica