Schimbările de temperatură au provocat viroze de sezon

135

Începutul toamnei i-a trimis pe unii gorjeni direct la medic. Deşi nu sunt în număr foarte mare, virozele înregistrate în judeţul nostru sunt primele semne că schimbările bruşte de temperatură ne îmbolnăvesc dacă nu ne luăm măsuri de precauţie. Cei mai afectaţi sunt cronicii, cardiacii, cei care suferă de reumatism şi persoanele cu afecţiuni neurologice. Medicii le recomandă să îşi ia medicamentele prescrise de specialişti şi să ţină cont de sfaturile acestora.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă faptul că în ultima perioadă au început să apară tot mai multe cazuri de viroze, puse pe seama schimbărilor bruşte de temperatură. „Viroze sunt, dar în număr rezonabil”, declară purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Deşi se pare că sunt în limite normale, virozele sunt totuşi o primă atenţionare, un motiv în plus pentru care trebuie să se ţină cont de sfaturile medicilor.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea în primele zile de toamnă; organismul se adaptează la schimbările dure de vreme în două săptămâni. Este bine să ne luăm oarecare măsuri de prevenire a îmbolnăvirii şi acestea ar fi: înlocuirea tricoului cu o bluză cu mânecă lungă, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul. În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc foarte mult. Când este cald este necesar să se consume lichide multe; alcoolul nu este bun şi nici cafeaua nu este indicată pe căldură”, menţionează medicul Mihai Moisescu. Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here