Camelia(Ica) Popescu, de vineri, noul director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj nu a stat prea mult pe gânduri şi, se discută, că şi-ar fi încropit rapid, la câteva minute după terminarea şedinţei de Consiliu Judeţean, propria echipă de conducere a instituţiei. Ar fi beneficiat pentru asta şi de ,,suportul” liderului Sanitas Gorj, Valentin Popa, care a şi susţinut-o pe noua directoare pe funcţie, deşi, iniţial, această organizaţie sindicală s-a declarat neutră în legătură cu numirea viitorului director. Interesant este, că din noua schemă de conducere a Cameliei Popescu, întoarsă pe toate părţile vineri în instituţie, nu ar face parte fosta ocupantă a funcţiei, Ninela Gruia, care a şi absentat de la punerea în scaun a înlocuitoarei sale, fiind plecată din localitate. Gruia, se pare, că nu s-ar mai regăsi nici măcar pe postul de director adjunct, deţinut pe vremea conducerii lui Constantin Preoteasa, spun surse din DGASPC. Camelia Popescu neagă însă realizarea acestei scheme, dar subliniază că dacă va face schimbări la vârful instituţiei acesteia vor fi unele procedurale.
În şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri, consilierii judeţeni, au luat act de pensionarea anticipată a directorului executiv al DGASPC Gorj, Constantin Preoteasa. O dată cu luarea la cunoştinţă a acestei noutăţi, consilierii au fost anunţaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, că Preoteasa are un înlocuitor, tot în interimat, în persoana Cameliei Popescu. “Am luat act de încetarea raporturilor de serviciu ale domnului Preoteasa Constantin, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ca urmare a pensionării. Sigur, trebuie să numim pe altcineva pe postul de director executiv temporar, până la organizarea concursului la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, şi acesta este doamna Popescu Camelia. Ea lucrează în Direcţie din data de 8 decembrie 1997. Este şef de birou la Strategii Programe Proiecte din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a precizat, explicit, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Surprize, surprize!
Noua propunere supusă la validare trece cu 28 de voturi, la secret, iar noul director devine astfel Camelia Popescu. După ce le mulţumeşte celor care au susţinut-o pe funcţie şi celor care au votat-o, Camelia Popescu, face un anunţ interesant, o surpriză pentru mulţi dintre cei prezenţi la şedinţă, anunţându-şi candidatura la concursul în urma căruia va deveni definitiv înlocuitoarea lui Preoteasa. “Desemnarea pe această funcţie de director executiv interimar este o experienţă viitoare pe care eu vreau să o fructific şi pentru participarea mea la concursul de director general definitiv, care va fi organizat conform prevederilor legale. Vă asigur de întregul meu sprijin şi întreaga mea comunicare, atât pentru beneficiarii de servicii sociale, cât şi comunicare externă cu instituţiile cu care voi colabora, dar în acelaşi timp voi avea şi o comunicare internă cu salariaţii Direcţiei, care nu sunt puţini. Direcţia are o problematică diversificată; problematica asistenţei sociale este cunoscută, sunt probleme sensibile”, declara Camelia Popescu, imediat după alegerea sa în funcţia de director executiv temporar al DGASPC Gorj.
Despre Gruia, mai nimic
Numirea Cameliei Popescu a fost pentru mulţi o surpriză atât de mare încât unii au crezut că de fapt Ica Popescu o va înlocui pe Gruia, în postul de director adjunct nu în cel de ,,general”. Asta şi pentru că nu s-a discutat mai deloc de Ninela Gruia, care se afla la momentul respectiv în ţară la o întâlnire cu ministrul Muncii, alături de alţi omologi din ţară. Ion Călinoiu este singurul care de altfel pomeneşte despre Gruia şi despre ce a făcut ea în instituţie. Nu se spune nimic dacă Gruia revine sau nu pe funcţia anterioară, adică pe cea de director adjunct, deţinută până la momentul în care a acceptat să conducă temporar instituţia din funcţia de “general”. Nici Gruia nu a putut fi contactată vineri, în ciuda faptului că a fost sunată pe telefonul mobil, în repetate rânduri. Se ştie însă că preşedintele Călinoiu a invitat-o telefonic la şedinţa de Consiliu Judeţean încă de joi, fapt care ne face să credem că ea a ştiut de înlocuirea sa şi numirea în locul ei a Cameliei Popescu.
Directoarea Popescu şi-a făcut echipă
La scurt timp după numire, Camelia Popescu, însoţită de liderii Sanitas din DGASPC s-ar fi adăpostit într-un birou din Prefectura Gorj, se bănuieşte că cel aparţinând liderului Valentin Popa, pentru a trasa schema viitoarei echipe manageriale. S-a udat, de asemenea, funcţia obţinută de Ica Popescu. Toate acestea au ajuns aproape instantaneu la urechile celorlalţi salariaţi ai DGASPC Gorj care s-au arătat iniţial surprinşi şi apoi revoltaţi de trasarea schemei de conducere a instituţiei. Schema, potrivit unor surse din DGASPC, nu o cuprinde pe Ninela Gruia pe postul de director adjunct, pe Clara Şerbănoaica, directoarea care a anunţat deja că se va pensiona, şi pe directoarea economică Dorela Mischie. În schimb, înlocuitorii celor trei ar fi sindicalistul Sorin Torop, în locul Ninelei Gruia, Luxiţa Ungureanu – „veşnic abonată la comisia de disciplină” (potrivit unor surse) în locul Clarei Şerbănoaica şi Dana Borcan în locul Dorelei Mischie. Aceleaşi surse afirmă că din viitoarea organigramă a DGASPC Gorj, care ar urma să fie modificată până în vară, ar dispărea postul lui Laurenţiu Diaconescu – fiul consilierului judeţean Puiu Diaconescu, director de Resurse Umane dar şi cel al lui Marius Blându, şeful Serviciului Juridic din cadrul DGASPC Gorj, de numele căruia s-au legat numeroase nemulţumiri. În privinţa postului deţinut de Laurenţiu Diaconescu sunt însă păreri contrare, unii spunând că de fapt fosta subalternă a acestuia, Ica Popescu, de vineri directoare, ar fi în relaţii foarte bune că fiul lui Puiu Diaconescu, şi o astfel de mazilire nu ar fi posibilă. Sindicalistul Sorin Torop a negat însă zvonurile apărute astfel: “Nimic nu este adevărat. Sunt doar zvonuri scoase de unii dintre cei care nu sunt de acord cu numirea doamnei Popescu în funcţia de director executiv. De exemplu, despre mine au spus că aş fi director adjunct, dar eu nu întrunesc condiţiile legale pentru acest post, neavând vechime de 7 ani în instituţie”.
“Vreau un climat de linie şi înţelegere”
Camelia Popescu neagă însă faptul că şi-ar fi încropit această echipă răsdiscutată în instituţie vineri. Noua directoare susţine că nici nu a ajuns vineri la DGASPC, neapucând, de altfel, să îşi ia noul birou în primire. “Nici nu am mai ajuns vineri la serviciu. Am avut probleme de rezolvat cu colegii de la Departamentul Integrare, şi am rămas după şedinţă acolo. Am avut probleme serioase, nu am avut timp de mizilicuri. Eu nu intru în conflicte şi în mizilicuri pentru că sunt o persoană cu principii şi nu mă interesează speculaţiile”, a declarat Popescu, promiţând însă transparenţă în instituţie. Legat de zvonurile din instituţie acesta a menţionat: “Este normal să apară discuţii când este numit cineva nou, pentru că orice nouă numire poate aduce schimbări. Nu neapărat de echipă, poate de strategie, de activitate. La mulţi le este teamă însă de schimbare, dar eu nu vin cu gând de răzbunare. Vreau să lucrez cu echipa de la DGASPC, dar nu ştiu încă dacă ei vor asta. Vă pot spune însă de acum că dacă se vor face schimbări, acestea vor fi procedurale. Este însă multă diversiune şi multă zvonistică”. În ce o priveşte pe Ninela Gruia, Camelia Popescu susţine că ea a revenit, prin lege, pe postul de director adjunct al instituţiei.
STOICA ANAMARIA, MINODORA SUCEA