Schimbare de gardă la Camera de Conturi Gorj, Popescu nu mai e director

1557

Ion Popescu nu mai ocupă de două luni de zile funcţia de director al Camerei de Conturi Gorj. Asta după mai bine de două decenii de activitate, locul acestuia fiind luat de adjuncta sa, Violeta Tătaru. Cea din urmă ocupă postul în interimat, în timp ce fostul său scaun de director adjunct a fost ocupat de către controlorul financiar Eugen Nisipeanu.

În urmă cu două luni de zile, Ion Popescu a părăsit funcţia de director al Camerei de Conturi Gorj, urmare a pensionării. Fostul conducător a stat, de altfel, la cârma instituţiei din 1994 până anul acesta, adică 21 de ani. Popescu s-a retras liniştit la pensie fără ca numele său să fie târât în dosare penale, lucru devenit o obişnuinţă în rândul directorilor de la stat cu vechime în funcţie, mai ales în ultimii ani.

Locul de director ocupat de Ion Popescu a fost preluat în interimat de către adjuncta sa, Violeta Tătaru, în timp ce postul de director adjunct al Camerei de Conturi Gorj a fost ocupat de către Eugen Nisipeanu, angajat cu expertiză care a prestat de altfel şi în cadrul Curţii de Conturi a României de la nivel central.
Cei doi directori vor susţine, până la finalul acestui an, concursuri pe posturile în cauză, actuala echipă având însă şanse maxime de a rămâne în actualele funcţii şi după concurs.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  1. Domnule Director,

    In cadrul CL ROVINARI exista doua societati : sc Apa Canal Salubritate srl Rovinari si sc Servicii Publice Locale srl Rovinari infiintata in acest an, detinute 100% de CL Rovinari. Mentionez ca sc ACS srl Rovinari este infiintata din 2009 si cu o situatie economica dezastruoasa la acest moment.
    Sc SPL srl Rovinari s-a infiintat in principal preluand de la sc ACS srl o serie de activitati impreuna cu salariatii care desfasurau aceste activitati, directorul fiind singurul numit din afara sc ACS srl Rovinari . Pentru desfasurarea activitatii normale in contabilitate, juristi, resurse umane, productie, aprovizionare, resursele financiare, protectia muncii , etc au incheiat contracte part-time cu cei care sant angajati ai sc ACS srl incercand sa treaca sub tacere aceste aspecte conducatorii sc ACS srl si negand realitatea , desi zilnic concomitent (in timpul programului ACS 8-16)cu programul de lucru al ACS , salariati din compartimentele enumerate mai sus desfasoara activitate specifica si pentru SPL , dovada putand fi facuta prin: data si ora emiterii de facturi achizitii( materiale, carburanti),intocmiri situatii catre CL Rovinari sau Primaria Rovinari, ordine de plata , plati banci, programul de lucru al majoritatii institutiilor si al altor parteneri fiind 8-16,programul muncitorilor si al conduceriiSPL fiind 7-15.
    Lasand la o parte caracterul de incompatibilitate,respectarea confidentialitatii, secretului de serviciu care nu pot fi indeplinite in aceasta situatie de acesti salariati part-time, avand in vedere ca anumite activitati ale celor doua societati sant aceleasi dar si faptul ca facturarea diverselor servicii se fac de aceleasi persoane, existand si un conflict de interese. Avand in vedere ca majoritatea salariatilor din ACS au salariul minim pe economie, consider ca aceasta modalitate de lucru este discriminatorie fata de ceilalti salariati ai ACS, fiind o majorare mascata a veniturilor unor salariati ,,bine vazuti’’ai ACS prin noul contract incheiat cu SPL, in conditiile in care ei indeplinesc aceleasi sarcini pentru cele doua societati si pentru acelasi numar de salariati ca si atunci cand exista doar ACS.
    S-a ales aceasta modalitate deoarece , situatia financiara , conducerea ACS refuza marirea salariilor pentru cei de la TESA pe motiv de lipsa de bani si astfel pentru a nu exista discutii in cazul maririi unor salarii a unor salariati au fost angajati si la SPL unde sant retribuiti, in fond nefacand nimic in plus fata de situatia initiala .
    Fata de situatia descrisa si aspectele legale descrise,
    1-cei din ACS aratati sant angajati part-time si cim-urile ar trebui sa specifice intre ce ore desfasoara activitatea (dupa ora 16), ceea ce este in contradictie cu realitatea si cu programul celorlalti angajati ai noii societati(muncitorii 7-15), dar si anumite acte (facturi cu ora emiterii), sau avand in vedere ca se subordoneaza acelorasi institutii Primaria Rovinari si C.L.Rovinari care au program 8- 16 si apar probleme de :
    >>legalitate dpdv al conducerii ACS, permitand angajatilor proprii
    desfasurarea de activitati pentru alta firma in timpul programului propriu de lucru,
    >>plata necuvenita a unor angajati proprii in timp ce ei desfasoara activitati si pentru
    alta firma in timpul programului de lucru,
    >>intocmirea de pontaje fictive ,sau
    2-desfasurarea de munca la negru (fara cim-uri, dar cu promisiunea ca vor fi preluati in noua firma) avand in vedere perspectiva la actuala firma ACS (falimentul), cu aceleasi probleme pentru conducerea ACS , aratate la pct.1.
    Avand in vedere cele doua situatii modalitatea de intrare in legalitate dpdv al relatiilor de muna este :
    -reducerea programului de lucru corespunzator al acestor salariati in cadrul ACS , astfel incat sa poata desfasura restul programului la SPL , cu incadrarea in programul celorlalti angajati ai SPL (8-16), avand in vedere ca activitatea acestor salariati ai ACS si SPL este subordonata programului normal al SPL, in vederea desfasurarii unei activitati coerente, in termene,
    -sau angajarea de catre SPL pe posturile ocupate part-time de cei de la ACS a unor salariati cu norma intreaga sau nu ,si care sa se subordoneze programului normal si limitarea interactiunii si amestecarea lucrurilor intre cele doua societati.
    Mai trebuie mentionat ca asupra celor ramasi laTESA la ACS fara sa aiba cim cu part-time cu SPL , se exercita presiuni directe sau indirecte sa plece, sa scape de ei astfel:
    – prin concediere –seful Statiei de sortare,
    – a plecat un jurist,
    – seful sectorului Salubritate a fost destituit , la fel si managerul de transport la o luna de la numire,
    Este necesar clarificarea acestor probleme pe fondul situatiei critice financiare a acestei societati (ACS) si a diminuarii pe viitor a veniturilor ca urmare a externalizarii unei activitati ,dupa ce initial prin infiintarea noii firme s-au desprins o serie de activitati ,pentru ca actuala situatie de ,,capusare a ACS” de noua firma ,sa nu inrautateasca situatia si mai mult . Trebuie spus ca toate actele referitoare la activitatea acestei noi firme se intocmesc zilnic si ar trebui sa fie la sediul ACS Rovinari. Poate faceti ceva pana la falimentul sau desfiintarea ACS.
    Asadar, fata de cele mentionate, Codul Muncii permite si pot fi desfasurate doua functii si cu norma intreaga, la angajatori diferiti, cu respectarea conditiilor si a clauzelor ,programul de lucru nu se suprapune, iar prestarea activitatilor poate fi realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori, ceea ce nu este cazul in aceasta situatie ,realitatea fiind alta decat actele intocmite.

    Domnului Director al Curtii de Conturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here