Partidele de la putere nu au ajuns încă la o înțelegere în ceea ce privește schimbările de prefecți. Se știe doar că PNL va propune prefecți în 23 de județe, USR-PLUS va face propuneri pentru 14 prefecți, în timp ce UDMR va avea cinci reprezentanți ai Guvernului în teritoriu.
„Ponderea PNL este în cadrul coaliției de 54,8%, ceva de genul ăsta, ponderea USR-PLUS e în jur de 33 și ponderea UDMR în jur de 12 virgulă ceva la sută. Asta e o pondere care este conformă cu voturile exprimate de cetățeni și practic girarea funcțiilor publice de reprezentanții forțelor politice din coaliție se face pe baza votului dat de cetățeni”, a spus șeful PNL, Ludovic Orban.
Funcțiile de subprefect vor fi împărțite tot în funcție de voturile primite de fiecare dintre partidele din coaliția de guvernare. Prin urmare, PNL va avea 47 de subprefecți, USR-PLUS va numi 28 de subprefecți, iar UDMR-10.
Luni ar fi trebuit să se decidă cum se împart funcțiile în teritoriu, dar negocierile au ajuns în impas. Atât PNL, cât și USR ar fi interesate de aceleași funcții în cele mai importante orașe ale țării.
„Nu au existat dispute. Sigur, au fost discuții pe ce poziții. (…) S-a discutat o aplicare a ponderilor și au început discuțiile legate de stabilirea unor criterii astfel încât să fie o distribuție cât mai justă a prefecților”, a mai spus Orban.
Coaliția are totuși un punct de vedere comun. „În discuția pe care am avut-o cu președinții din cadrul coaliției, punctul de vedere aproape comun, care deja e în curs de implementare printr-o reglementare, este acela că prefecții sunt reprezentanții Guvernului. Dacă sunt reprezentanții Guvernului, nu trebuie să fie înalți funcționari publici, pentru că atâta timp cât sunt reprezentanții Guvernului, Guvernul îi numește fără să aibă niște constrângeri”, a afirmat președintele PNL.
La Gorj, USR speră să prindă funcția de prefect.
I.I.