O delegaţie formată din liceeni, profesori şi interpreţi de muzică populară din Gorj va vizita în toamna acestui an oraşul Charleston din Statele Unite ale Americii, unde vor fi organizate două spectacole în cadrul cărora artiştii gorjeni vor cânta alături de artişti americani. Vizita este unul dintre punctele culminante ale unui proiect în valoare totală de peste 196.000 de dolari, derulat de Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, în colaborare cu Clay Center for the Arts and Sciences din Charleston, Virginia de Vest, proiect finanţat prin programul „Museums Connect”. Tot în cadrul acestui proiect, o delegaţie americană, formată de asemenea din elevi, profesori şi artişti, va vizita în luna martie a anului viitor municipiul Târgu-Jiu.
„Museums Connect” este un program internaţional de parteneriate între muzee, finanţat de Departamentul de Stat al SUA şi administrat de Alianţa Americană a Muzeelor. Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” este primul muzeu din România care a obţinut fonduri în cadrul acestui program pentru un proiect dezvoltat în colaborare cu Clay Center for the Arts and Sciences din Charleston, Virginia de Vest. Proiectul se numeşte „Note comune – Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, se va desfăşura în perioada 1 august 2014 – 31 iulie 2015 ,iar obiectivele sale specifice sunt: dezvoltarea unei mai bune înţelegeri a propriei identităţi şi a culturii tradiţionale, învăţarea despre diferenţele culturale între cele două ţări şi folosirea tehnologiilor specifice secolului XXI, ca instrument de învăţare continuă. În cadrul proiectului, cele două instituţii participante vor avea ca parteneri Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu şi Wahama High School din Mason County, Virginia de Vest. 25 de elevi români şi 25 de elevi americani, alături de patru artişti şi patru profesori, vor învăţa şi vor dezvolta conceptul de educaţie non-formală Digital storytelling, în decursul acestui an de colaborare. „Este un proiect în cadrul căruia noi colaborăm şi cu două licee: un liceu din Târgu-Jiu şi un liceu din Statele Unite, mai exact din statul Virginia de Vest. În Târgu-Jiu avem ca partener Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, iar din cadrul acestuia au fost selectaţi de către doi profesori, care sunt parteneri cu noi în proiect, 25 de elevi care, împreună cu 25 de elevi americani, în decursul întregului an, vor învăţa şi vor dezvolta conceptul de povestire digitală, un fel de educaţie non-formală, adică în afara şcolii, vor învăţa despre tradiţiile şi obiceiurile din fiecare ţară, din comunitatea locală a fiecărei ţări, despre muzica tradiţională, vor ţine legătura pe internet, deci vor învăţa să folosească şi tehnologiile specifice secolului XXI, şi vor socializa, căci vor folosi şi site-urile de socializare Google+ şi Facebook”, a declarat Eugenia Alina Tiţa, manager de proiect.
Vizită în SUA în octombrie
Cele două muzee partenere vor iniţia în această perioadă un schimb de pregătire profesională/culturală. Astfel, în octombrie 2014, o echipă de nouă persoane (4 elevi, doi profesori coordonatori, doi artişti de muzică populară selectaţi special pentru proiect şi doi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj) vor pleca pentru o săptămână la Charleston. „Artiştii români vor susţine acolo două spectacole împreună cu artiştii americani. Vor călători împreună cu noi şi patru elevi din cei 25 selectaţi; aceştia vor lua interviuri artiştilor, îşi vor exprima impresiile de călătorie şi toate acestea vor fi legate cu ajutorul internetului, a înregistrărilor, a filmuleţelor”, a precizat Eugenia Alina Tiţa. Vizita gorjenilor în SUA va fi întoarsă în luna martie a anului viitor de o delegaţie americană, compusă din 12 persoane (elevi americani, împreună cu profesorii lor, artişti americani şi patru reprezentanţi ai Clay Center). Între vizite, elevii vor ţine legătura între ei cu ajutorul internetului – prin intermediul site-urilor de socializare şi printr-un site comun, ce va fi creat special pentru proiect. Pe site-ul proiectului vor fi postate impresii de călătorie, interviuri cu artiştii implicaţi în proiect, povestiri despre tradiţii şi obiceiuri, etc. Elevii vor crea şi un mix muzical digitizat, îmbinând muzica populară tradiţională din zona Gorjului cu cea din zona Munţilor Apalaşi.
Valoarea totală a proiectului este de 196.412 USD, din care 75.361 USD sunt fonduri acordate de Alianţa Americană a Muzeelor, restul fiind fondurile celor două instituţii participante.
Roxana Lupu