Schela – comuna cu taxe mai mari pentru locuitorii săi!

1726

Localnicii din Schela sunt nevoiți anul acesta să achite taxe și impozite mult mai mari la bugetul local decât se întâmplă în alte localități din județ sau chiar din țară.
Cei care s-au grăbit să vină la începutul acestui an la primărie pentru a plăti dările și a beneficia de bonificația de 10% au aflat cu stupoare că au taxe duble sau chiar triple în comparație cu ce au plătit anul trecut. Până și primarul Aristide Șerbănescu este nemulțumit de situația respectivă, dar spune că nu are ce face și că vina nu îi aparține.
Edilul spune că oamenii trebuie să plătească mult mai mult în comparație cu 2019 doar pentru că l-a sfârșitul anului trecut consilierii locali nu au fost în stare să voteze o hotărâre prin care să indexeze cu rata inflației valoarea taxelor și impozitelor locale. Astfel, creșterea ar fi fost de doar 4,6%, la fel cum au procedat toate celelalte localități din județ.
„Eu am fost inițiatorul proiectului de hotărâre împreună cu Compartimentul Taxe și Impozite. Am mers în proiectul respectiv pe indexarea cu rata inflației din 2018, de 4,6%. Consilierii, când au discutat în comisiile de specialitate, au fost de acord în totalitate cu această propunere. Când am ajuns în ședința ordinară a Consiliului Local am avut surpriza ca jumătate dintre domnii consilieri să refuze această indexare cu rata inflației. Pe 29 noiembrie a fost ședința și cei care au votat pentru această propunere au fost Ana Vâlceanu, Ion Bloanță, Nicolae Popescu, Ion Sichitiu și Dumitru Crintea. Cei care s-au opus au fost Constantin Gabriel Deteșan, Constantin Tănăsoiu, Ion Braia, Dumitru Voinigescu și Nicolae Lupulescu. În consecință, proiectul nu a fost adoptat. Legiuitorul, conform Codului Fiscal prevede că în asemenea situații se trece la indexarea cu suma maximă prevăzută de lege.Oamenii se bucură de reducerea de 10%, au venit să plătească, dar mulți s-au întors pentru că au realizat că nu au bani când au văzut cât de mult au crescut taxele și impozitele.La un cetățean care pe curți construcții avea de plată anul trecut 400 de lei, acum are 1900 de lei. E o creștere uriașă, greu de suportat”, spune primarul din Schela.
Vestea nu i-a bucurat deloc pe localnici. Oamenii au discutat cu edilul, au primit explicații, dar asta tot nu i-a scutit de sumele mult mai mari pe care le au de achitat anul acesta către bugetul local. Sătenii nu știu pe cine să dea vina și cum s-a ajuns într-o asemenea situație, dar observă că atunci când vin și întreabă cât au de plată primesc niște răspunsuri care îi lasă fără replică de cele mai multe ori. „Pentru un hectar de curți-construcții pe raza comunei plăteam anul trecut circa 800 de lei, iar acum trece de 1800 de lei. E o sumă pe care clar nu îmi permit să o plătesc acum. Va rămâne în debit și mai vedem pe parcursul anului ce o să mai facem. Mai vedem”, a spus un localnic. Un altul a făcut o mărturisire și mai interesantă. „Am început să mă închin ca la biserică când am văzut cât e de plată. Fusei de dimineață și întrebai cât am de plată și nu îmi venea să cred. E dublu față de anul trecut.Am înțeles că consilierii nu au fost în stare să voteze mărirea aia în funcție de rata inflației. Ceea ce nu înțeleg eu e că acești consilieri nu sunt persoane care să fie la primul mandat. Sunt persoane cu pregătire, au carte, au mandate în spate, de ce nu au procedat corect. Păi așa cred ei că ne ajută?”, a spus săteanul.Aristide Șerbănescu a pregătit deja dosare pe care le pune la dispoziția celor care îl întreabă despre situația impozitelor și taxelor locale pentru a clarifica lucrurile cât mai mult. Copii după toate actele care au generat situația actuală le sunt puse la dispoziție localnicilor interesați, mai ales după ce pe rețelele de socializare au apărut mesaje în care oamenii sunt îndemnați să nu achite dările către stat pentru că după alegerile locale acestea ar putea reveni la un nivel normal. „E imposibil”, spune primarul din Schela. „Eu le-am explicat oamenilor în aceste dosare care e documentația pentru aceste măriri greu de suportat. Vreau să le arăt că nu e vina mea, ca executiv în primărie, ci e vina Consiliului Local. În procesul verbal de ședință se vede clar cine și cum a votat. Postările alea de pe Facebook de neplată a taxelor până după alegeri sunt o prostie pentru că nu se poate reveni la situația de anul trecut. E o lege care prevede clar indexarea cu rata inflației până la o anumită dată. Nu ai făcut lucrul acesta, suporți consecințele și asta se întâmplă acum la Schela.Anul viitor, da, mai putem vorbi despre o eventuală revenire la normal dacă viitorul Consiliu Local va reuși să adopte la timp indexarea cu rata inflației. Sunt convins că atunci nu ne vom mai confrunta cu o asemenea situație anormală”, mai declară primarul din Schela.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here