Scenariul dispariţiei pensiilor – Îmbârligături portocalii

367

foto predo 2Când se-ntâlnesc doi oameni, firesc, îşi dau bineţe şi mai schimbă o vorbă. Epigramistul târgujian Marin Dobreanu povestea de o bătrână, cam neştiutoare de carte, ce luase un ziar lăsat de poştaş în poartă. Trece pe lângă ea o vecină şi-o întreabă ce mai scrie la ziar.

Deşi îl ţinea invers, bătrâna e obligată să răspundă. E război ? Zice că nu. Şi-atunci, cealaltă insistă: „Ne-mpuşcă, nu ne-mpuşcă ?” Află că, deocamdată, nu-i răzbel. Iar epigramistul, om cu multă carte, care-l auzise pe Emil Boc, care mai şi citise ziarele cu spusele portocaliului din fruntea guvernului, ne-a descifrat finalul dialogului dintre cele două bătrâne. Care nu s-a sfiit să afirme, în vremea dezbaterii legii pensiilor, că mulţi vor ieşi din sistemul de pensii pe cale naturală. Adică, vor muri. Iar portocaliii de la guvernare parcă răsuflă uşuraţi la fiecare moarte.

*

Viitorul pensionarilor, din păcate, e cam sumbru. Şefii de state şi guverne ai ţărilor membre UE abia au scos-o la basma, cum se zice, în privinţa salvării de la faliment a Greciei. Prin raderea unei jumătăţi din datoriile ei la bănci. Ceea ce nu înseamnă că au salvat-o. Însăşi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat şi chiar a vorbit de un viitor răzbel dacă nu va fi salvată… Uniunea Europeană ! Doamna de fier a motorului principal al UE şi-a jucat, astfel, chiar viitorul ei politic. Unde-i teribil de contestată. Şi ea, dar şi Uniunea Europeană.

*

Pe undeva, presa străină consemnează că Parlamentul European transmite un puternic semnal de alarmă actualilor şi viitorilor pensionari din ţările membre ale Uniunii Europene. Cică guvernele ţărilor membre ale UE nu vor mai găsi bani pentru achitarea pensiilor de stat. Pe la noi, mulţi cred în alternativa pe care ar constitui-o pensiile private. La care sunt obligaţi să cotizeze tinerii sub 35 de ani. Numai că băncile şi agenţiile de asigurare mai dau şi ele faliment. Nu odată. Putem să-l acuzăm pe primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, de fanatism, extremism şi multe rele ce le gândeşte despre Transilvania şi România. (Nu mai departe de acum, recensământul persoanelor de etnie maghiară din România se face după chestionare în limba maghiară. Cu voie de la Împărăţia Portocalie, bineînţeles !). Numai că la el în ţară, încă de anul trecut, primul ministru Viktor Orban a desfiinţat pensiile private, afirmând că doar statul poate să garanteze primirea pensiilor de către aceia care contribuie – în timpul anilor de muncă – la crearea unui fond de pensii. Nu cumva, Ungaria şi primul ei ministru au dreptate? Pe de altă parte, autorităţile europene dezbat, pe şest pentru neinformaţii români, modalitatea de reducere a pensiilor de stat. În slujba acestei idei, Karel Van Gutte, secretarul Belgian Association of Pension Institutions, declara: „Politicienilor nu le place să o spună, dar nu se ştie ce va urma”. Ceea ce înseamnă sau, oricum, lasă de înţeles că statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea cu ce plăti pensiile de stat.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here